Nyheter Sverige

Tolkbrist kan försena mordutredning

Polisen utreder ett mord och flera mordförsök vid ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn. Arkivbild.
Polisen utreder ett mord och flera mordförsök vid ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn. Arkivbild.

Fyra män misstänks för mord och mordförsök vid ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn. Fler gärningsmän kan vara inblandade – men polisutredningen drar ut på tiden på grund av tolkbrist.

– Det är ett omfattande arbete att samordna tolkar och det kommer nog ta tid att få en klar bild, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen.

TT: Finns det risk att ni missar tips på grund av tolkbrist?

– Det kan man inte utesluta. Jag hoppas att vi inte ska göra det men det är inget vi kan styra över. Kan personen bara ett språk så måste vi förbereda det, säger Mikael Hedström.

Jagar fler inblandade

På lördagen kallades polis till ett asylboende med anledning av ett bråk mellan två grupper.

– En grupp om fem personer befann sig i Ljusne och dit kom en grupp om ett tiotal personer, och man var oense om något, säger Mikael Hedström.

En man i 20-årsåldern dödades och flera personer är misstänkta i utredningen.

– En person är anhållen misstänkt för mord och försök till mord i tre fall, säger Patrik Säflund, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Gävle.

Ytterligare tre personer misstänks för samma brott, men är inte frihetsberövade. Åklagaren utesluter inte att fler personer kan komma att delges misstanke.

– Fler personer är intressanta.

Kan få förstärkning

Bakgrunden till händelsen är enligt polisen inte helt klarlagd.

– Vi har poliser på plats och det är ett omfattande arbete och pussel som ska läggas för att få klart bilden av exakt vad som är upprinnelsen till det här, säger Mikael Hedström.

Ett 20-tal poliser arbetar med utredningen och enligt Mikael Hedström kan den lokala polisen eventuellt behöva förstärkning.

Senast på onsdag måste åklagaren begära den anhållne häktad.

– Han förnekar brott, mer än så kommer jag inte säga, säger mannens försvarare, advokat Per Wiesel.

Mer personal

Asylboendet utgörs av lägenheter som hyrs av Migrationsverket. Myndigheten har efter mordet öppnat ett medborgarkontor och har extra personal på plats.

– Vi har två personer på plats som cirkulerar mellan medborgarkontoret och boendet, säger Lars Ulander, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Gävleborg, till TT.

Den misstänkte gärningsmannen ska ha bott på boendet, men enligt Lars Ulander fanns inga indikationer på oroligheter.

– På de inbokade personerna skrivs journaler på allt som händer och där finns ingenting. Det här var absolut inget vi kunde ha förutsett.