Sport

Tollbring: "Blir inte nervös"

Jerry Tollbring.
Jerry Tollbring.

Jerry Tollbring blir inte nervös.I sin OS-debut klev den 20-årige vänstersexan in och satte sju straffar på sju försök.– Det är "Iceman" på straffar. Men det visste vi om, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

När Sveriges damer tog EM-brons 2014 missade Isabelle Gulldén inte en enda straff under hela mästerskapet. Kanske är det lite mycket att begära av Tollbring att upprepa, men efter Sveriges premiär mot Tyskland (29–32) så ser det onekligen bra ut så här långt.

– Jag får väl fråga henne om det sen i OS-byn. Än så länge har det gått bra, säger Tollbring.

Han fick totalt bara drygt elva minuters speltid och satte ett spelmål på ett avslut. Men från straffkastlinjen fick han fullt förtroende från förbundskaptenerna. – trots att det bara var hans sjätte officiella landskamp.

– Han gillar det, han är den typen av spelare. En blöt handled, han kan vinkla och vrida, säger Ola Lindgren, som även tränar Tollbring i klubblaget Kristianstad.

Bra säsong

I landslaget har Niclas Ekberg de senaste åren haft hand om straffskyttet, tillsammans med Fredrik Petersen. Men Ekberg saknas i Rio på grund av skada och nu verkar Jerry Tollbring ha skjutit till sig platsen som förste straffskytt. Även om han inte visste att han skulle få chansen före premiären.

– "Freddan" la dem ju i genrepet mot Argentina, men det är vi två som har lagt dem. Så jag visste ju ändå att jag skulle få lägga i fall han missade ett par.

Det har länge pratats om Jerry Tollbring som ett framtidsnamn inom svensk handboll. 20-åringen har den gångna säsongen imponerat både i elitserien och i Champions League och är ungefär ett lyckat OS från det slutgiltiga internationella genombrottet.

Han gjorde landslagsdebut under EM i januari när han ringdes in för att ersätta ryggskadade Jonas Källman. Då blev det bara ett inhopp på exakt 39 sekunder, men sedan dess har han vuxit in i landslagstruppen.

Missnöjd med försvaret

Och nerver har han som sagt inte.

– Det är väl medfött eller något. Det är samma i IFK (Kristianstad), där blir jag inte heller nervös, säger han.

– Jag tänker inte så mycket, bara att jag kan göra mål. In med bollen, bara. Oftast vet jag innan var jag ska lägga straffarna.

Efter förlusten mot Tyskland väntar nu Egypten för Sverige, natten mot onsdag svensk tid.

– Vi får inte till det bakåt i dag. Jag tror vi släppte in 17 mål i första halvlek. Där ska vi få till det bättre nästa gång, säger Tollbring.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset