Nyheter Sverige

Tolv vårdas efter höghusbrand

En källarbrand i ett hyreshus i Bergsjön i Göteborg orsakade kraftig rökutveckling. Arkivbild.
En källarbrand i ett hyreshus i Bergsjön i Göteborg orsakade kraftig rökutveckling. Arkivbild.

Tre personer fördes till sjukhus och nio till olika vårdcentraler efter en brand med kraftig rökutveckling i ett flerfamiljshus i Bergsjön i nordöstra Göteborg.– Vi rubricerar det här som grov mordbrand, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

Branden rasade enbart i källaren på femvåningshuset och kunde begränsas dit. Men den utvecklade rök i en så stor omfattning att tre trapphus fylldes hela vägen upp.

– Det var mycket rök och vi fick ta ut några av de boende med hjälp av en stegbil, säger Lars Jostelius på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Lägenheterna evakuerades och omkring ett 50-tal personer fick lämna dem. Dessa togs om hand antingen i en buss, som rekvirerats dit i syfte att vara en slags värmestuga, eller i Svenska kyrkans samlingssal på Rymdtorget i närheten.

Enligt polisens presstalesman Hans Lippens transporterades tolv personer sjukhus och vårdscentraler för vård och samtliga uppges ha fått lättare rökskador. Alla lägenheter genomsöks dessutom för att skaffa visshet om att ingen blivit kvar.

Vad det är som brunnit och orsaken till branden är oklart.

– Källaren är avspärrad för teknisk undersökning och händelsen rubriceras som grov mordbrand.