Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Tomrum måste fyllas redan i höst

Rutin med 380 landskamper sade adjö i Nice.

Andra måste kliva fram direkt – redan i höst väntar Nederländerna i VM-kvalet.

– Det är ett stort tomrum som ska fyllas upp, säger Robin Olsen – Sveriges näste förstemålvakt?

De tidiga 80-talisterna Zlatan Ibrahimovic, 116 landskamper, Andreas Isaksson, 133, och Kim Källström, 131, sade tack och adjö till svensk landslagsfotboll efter uttåget i EM mot Belgien i Nice.

Sveriges fotbollslandslag består – redan den 6 september väntar Nederländerna i VM-kvalet på Friends under ledning av nye förbundskaptenen Janne Andersson.

– Jag är övertygad om att det kommer nya, duktiga spelare. Det finns många unga som knackar på dörren. Jag tror att svensk fotboll alltid kommer att stå sig ganska bra, säger mittfältaren Albin Ekdal, som lär bli en centralfigur i Anderssons nya bygge.

Tre U21-hjältar fick speltid

Sex U21-hjältar från EM-guldsommaren 2015 har varit med i Frankrike. Trion Victor Nilsson Lindelöf (274 minuter), Oscar Lewicki (97 minuter) och John Guidetti (146 minuter) fick speltid.

– Det har varit en rolig och bra upplevelse. Stort att få uppleva sitt första mästerskap, även fast det inte var så här jag föreställde mig att det skulle sluta, säger Nilsson Lindelöf.

Ibrahimovic går naturligtvis inte ersätta, säger Guidetti.

– Vi har ingen Zlatan, men vi har många duktiga spelare och det bevisade vi förra sommaren. Vi ser också många spelare som ska vara kvar, säger anfallaren och fortsätter:

– Vi kommer göra det bästa av att fortsätta utan honom. Det är ett stort tapp så klart, men fotbollen går vidare och det är sådant som händer. Man vet aldrig, om några år kanske det växer fram någon annan.

Själv känner Guidetti ingen press inför framtiden.

– Jag känner ingen press, jag njuter, säger han.

Olsen i förarsätet?

Det är inte ofta en plats mellan landslagsstolparna helt plötsligt står ledig. Andreas Isaksson har stått för Sverige i samtliga mästerskap sedan 2004 – fyra raka EM och ett VM.

– Det blir vårt jobb att fylla på – vi nya och de andra nya som kommer in. Det måste göras för vi vill ju fortsätta spela mästerskap, säger Köpenhamnsmålvakten Robin Olsen.

Mästerskapsdebuten har gett mycket rutin kring rutiner i landslaget, menar Olsen. Sitter han nu i förarsätet till att ta över som förstemålvakt i Sveriges landslag?

– Det vet jag inte. Det blir en helt ny ledning och allt det här. Men det känns bra för egen del och nu åker jag hem till Köpenhamn och ska fortsätta spela bra – så hoppas jag få ta över den platsen, säger Robin Olsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset