Nyheter Sverige

Tonåring döms för knivmord

Dom har fallit efter ungdomsbråket i Söderhamn förra året där en 18-åring dog av ett knivhugg i magen och en 17-åring skadades svårt.
Dom har fallit efter ungdomsbråket i Söderhamn förra året där en 18-åring dog av ett knivhugg i magen och en 17-åring skadades svårt.

Ett slumpmässigt möte mellan två ungdomsgrupper i Söderhamn slutade med att en 18-åring knivhöggs till döds och att en av hans vänner skadades allvarligt. Nu har en 17-åring dömts för mord. Domen kommer att överklagas.

En mängd tillfälligheter gjorde att 18-åringen knivhöggs i magen och dog en septembernatt förra året. Att en tonårspojke glömt sin jacka hos en kompis var en av dessa tillfälligheter. När pojken hämtade jackan plockade han nämligen också på sig en kniv som kompisen gjort i slöjden. Denna kniv blev senare ett dödligt vapen när killgänget mötte en annan grupp med ungdomar och hamnade i bråk.

Enligt domen från Hudiksvalls tingsrätt bad den nu morddömde 17-åringen om kniven som hans jämnårige kamrat tidigare visat att han tagit med sig. När slagsmål utbröt mellan grupperna fick 18-åringen kniven i magen. Rätten anser det bevisat att 17-åringen var den som högg in den.

17-åringens försvarare, Jonas Granfelt, säger att domen kommer att överklagas.

– Min huvudman har under hela utredningen framhållit att det hela är fråga om en mycket tragisk olyckshändelse, säger Granfelt till TT.

TT har sökt åklagaren som yrkat på ett strängare straff än de två år och sex månaders sluten ungdomsvård som rätten dömt ut.