Nyheter Världen

Tonåring kan ha planerat terrordåd

Pojken misstänks ha planerat ett attentat mot en Anzac day-ceremoni. Arkivbild.
Pojken misstänks ha planerat ett attentat mot en Anzac day-ceremoni. Arkivbild.

En 16-årig pojke i Sydney har gripits misstänkt för att ha planerat ett terrordåd under Anzac-dagen på måndagen, en stor nationell helgdag med många ceremonier runt om i staden.

Pojken greps av delstaten New South Wales antiterroriststyrka under söndagskvällen, lokal tid, rapporterar australiska medier. Hans hem i en av Sydneys västra förorter har genomsökts av polisen och en rad föremål har beslagtagits. Det finns också dokumenterad "online-aktivitet". Polisen är förtegen om detaljerna, men han misstänks för att "ha planerat en terroristhandling", något som kan ge livstids fängelse för en vuxen.

Han anklagas enligt handlingar i rätten för att ha försökt att komma över ett vapen för att begå en terrorhandling.

16-åringen är känd av polisen sedan tidigare och misstänks ha agerat ensam.

Den misstänktes låga ålder är "oroande", säger polisen.

– Det är viktigt för familjer att hålla koll på vad som händer, särskilt när de ser ett förändrat beteende (hos sina barn), säger polischefen Andrew Scipione på en pressträff.

Delstatens politiska ledare Mike Baird hyllar polisen för insatsen och uppmanade människor att ändå högtidlighålla dagen, som hålls till minne av det blodiga slaget i Gallipoli under första världskriget.

En rad minnesceremonier hölls under dagen runt om i landet och säkerheten höjdes inför dem.

Australiens justitieminister Michael Keenan tycker att det är oroande att ett dåd planerats men säger att australierna kan trösta sig med att myndigheterna varit effektiva för att förhindra en eventuell attack.