Nyheter Sverige

Tonåringar i rätten för mord

En 17-åring står inför rätta misstänkt för att ha mördat en 18-åring genom ett knivhugg i magen. ARKIVBILD.
En 17-åring står inför rätta misstänkt för att ha mördat en 18-åring genom ett knivhugg i magen. ARKIVBILD.

I bråket mellan ungdomsgrupperna dog en 18-åring av ett knivhugg i magen. Nu inleds rättegången där en 17-åring står åtalad för mord.

Ett gäng tonårskillar i Söderhamn hade varit ute och festat. På väg till efterfesten i september förra året träffade de av en slump ett annat killgäng och hamnade i bråk. Det slutade med att en 18-åring dog och att en 17-åring skadades allvarligt.

Började med tjafs

Något direkt motiv till att bråket urartade har åklagaren Christer Sammens inte fått fram.

– Det börjar med att en kille kommer ihop sig med en annan kille och så börjar de att tjafsa. Sedan blir det ett slagsmål mellan de två ungdomsgrupperna, säger Sammens till TT.

När rättegången på torsdagen drar igång i Hudiksvalls tingsrätt är Sammens avsikt att bevisa att en 17-årig pojke medvetet huggit en 18-åring i buken och därmed orsakat hans död.

– Det finns ett vittne som berättat i förhör att han sett hur 17-åringen ryckt tag i nacken på 18-åringen och huggit honom i buken. Det finns också andra uppgifter som talar för att det gått till på det viset, säger Sammens.

Oklart om brösthugg

17-åringens version är att det dödliga hugget var en olyckshändelse.

– Han säger att 18-åringen tar av honom kniven, som han hade i byxlinningen, och att han då tar tag i 18-åringens hand och lägger ner honom genom att fälla krokben. Då ska 18-åringen ha råkat sticka kniven i sin egen mage.

Samma kniv har i det allmänna kaoset huggits i bröstet på en 17-åring som skadades allvarligt. Problemet är att ingen vet hur det gick till. Själv uppfattade pojken inte själva hugget.

– Det är inte helt ovanligt att man uppfattar att man får ett slag i bröstet, inte att man får ett knivhugg. Men det hade kunnat sluta väldigt illa för honom, säger Sammens.

Rättegången pågår i fem dagar i Hudiksvalls tingsrätt.