Nyheter Sverige

"Tonåringar under stor press i dag"

Jessika Arvik, 24, skadade sig själv som tonåring. I dag hjälper hon själv unga som har problem och hon ser att pressen på unga ökat.
Jessika Arvik, 24, skadade sig själv som tonåring. I dag hjälper hon själv unga som har problem och hon ser att pressen på unga ökat.

Familjekaoset drev Jessika Arvik in i både självskadebeteende och alkoholmissbruk när hon var tonåring.– I dag är pressen på unga utifrån mycket större, säger hon.

Jessika Arvik växte upp under svåra hemförhållanden, bland annat präglade av missbruk. För att hantera kaoset började hon skada sig själv och dricka. Berusningarna och självskadorna blev med tiden allt värre. När hon var 18 år hade situationen blivit livshotande.

– Jag kan inte minnas att jag var nykter mer än två dagar i sträck. Och nästan varje gång jag drack skadade jag mig. Det blev okontrollerbart – ju mer jag drack desto mer behövde jag dricka för att uppnå samma berusning som tidigare. Och ju mer jag skadade mig själv desto sämre mådde jag. Det är först i efterhand jag fattar hur illa det faktiskt kunde ha gått, säger Jessika Arvik, som i dag är 24 år.

Tuff process

Räddningen blev barnrättsorganisationen Maskrosbarn, som hon kommit i kontakt med ett par år tidigare.

– De gjorde klart för socialtjänsten att om inget händer så kommer hon att dö. Då förstod jag allvaret, och jag var också så himla trött på att må så fruktansvärt dåligt.

Jessika fick plats på en beroendemottagning och började en framgångsrik behandling. Men processen för att ta sig ur det destruktiva beteendet var tuff.

– Det var jätteläskigt att sluta dricka och skada mig själv för det var så jag hade hanterat alla svåra känslor. Det tog två–tre år innan jag kunde tänka på alkohol men inte att jag skulle dricka.

I dag är Jessika Arvik själv engagerad i organisationen och ser att pressen på unga är stor.

– Ofta är det en tuff familjesituation i botten, precis som det var för mig. Men det förväntas också mycket mer av tonåringar i dag, att man ska lyckas. Det är mycket press från skolan och press på hur man ser ut.

Ny teknik

Den snabba teknikutvecklingen spelar också en viktig roll, tror hon.

– I dag har många av de unga jag möter stora delar av sin tankegång konstant fokuserad på nätet. Det är viktigt att bli bekräftad och få många likes, och samtidigt pågår en väldigt grov mobbning, säger Jessika.

Hennes råd till den som mår dåligt psykiskt är att söka hjälp och stöd.

– Försök att hitta någon som du kan prata med om allt. Börjar man prata om det, och sätter ord på de svåra känslorna, kan man också få verktyg för att lära sig att hantera dem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset