Nyheter Toppnyheter Världen

Tonen hårdnar efter massakern

Polis på plats i Nice efter attentatet som ägde rum sent på torsdagskvällen. Nu höjs röster för att höja säkerheten.
Polis på plats i Nice efter attentatet som ägde rum sent på torsdagskvällen. Nu höjs röster för att höja säkerheten.

Trots den höjda beredskapen lyckades varken polis eller underrättelsetjänst förhindra attacken i Nice.Krav höjs nu på nya åtgärder för att skydda landet.

I Frankrike frågar sig många hur en man med en lastbil, i ett Frankrike under undantagstillstånd, kunde ta sig igenom avspärrningarna vid själva höjdpunkten för nationaldagsfirandet i landets femte största stad.

Luc Poignant, som representerar polisfackets lokalavdelning i Nice, anser inte att nivån på säkerheten kan kritiseras.

– Händelserna i Nice var i stort sett omöjliga att förutse, i synnerhet om mannen inte var känd av underrättelsetjänsten, säger han i fransk radio.

Stora polisresurser

Enligt Poignant var polisresurserna i torsdags kväll nästan i nivå med den bevakning som fanns runt de särskilda "fan-zonerna" under fotbolls-EM. Staden har förberett sig i månader, rapporterar franska tidningar, inför stora evenemang som karnevalen under våren och fotbolls-EM, med fler poliser och förhöjd beredskap.

– Man kan inte sätta en polisman på varje fransk medborgare, säger Poignant.

Alain Juppé, borgmästare i Bordeaux och högerns presidentkandidat hävdar i tv-kanalen RTL att dådet hade kunnat förhindras. Han kräver bland annat mer insatser för att bekämpa radikalisering, i skolan, på de sociala medierna och i fängelserna.

– Naturligtvis kan vi göra mer och bättre. Framförallt det som handlar om vår underrättelsetjänst, säger Juppé.

"Förklara krig"

Ett flertal politiker från olika politiska läger kräver nu permanent undantagstillstånd. Det nytillkomna högerpartiet France Debout vill se fler poliser och högerextrema Front Nationals Marine le Pen anser att det nu är dags att "förklara krig" mot den "fundamentalistiska islamismens gissel".

Det fanns inga uttalade hot mot Nice, men efter Paris-attackerna i höstas pekade Islamiska staten ut Frankrike som ett särskilt prioriterat mål. Frankrike har varit ett av de mer drivande länderna bakom bombningarna av IS i Irak och Syrien. Därför har varje större evenemang sedan dess haft tung bevakning i form av både tungt beväpnad polis och militärpolis.

Nyligen konstaterade en fransk parlamentsrapport att säkerheten ändå inte förbättrats nämnvärt. Utredningen pekade på stora brister i underrättelsetjänsten och i hur insatserna vid krissituationer organiserats. En supermyndighet enligt amerikanska mönster efterfrågas.

Ordföranden för Niceregionen, Christian Estrosi, uppger att han i månader bett om förstärkningar till polisen.

Han har gjort sig känd för att försöka öka säkerheten i Nice genom ökad övervakning. Staden räknas som en av de mer videoövervakade städerna i Europa.

Sebastian Lejon/TT
Trots den höjda beredskapen och undantagstillstånd lyckades varken polis eller underrättelsetjänst förhindra attacken i Nice.