Nyheter Sverige

Tonvis med falskt kött i omlopp

Falsk eller äkta vara? Tonvis med utländskt kött har sålts som svenskt ekologiskt, mest i form av köttfärs och styckningsdelar.
Falsk eller äkta vara? Tonvis med utländskt kött har sålts som svenskt ekologiskt, mest i form av köttfärs och styckningsdelar.

Utländskt fulkött eller prima svenskt ekologiskt i köttbullarna? Just före jul fanns tonvis med falskt kött i omlopp i handeln, och ingen kan säga exakt vart det falska köttet tog vägen.

Två gotländska livsmedelsföretag blandade ihop utländskt kött med svenskt och sålde som fint ekologiskt strax före jul, skriver Aftonbladet.

Genom att dryga ut det ekologiska köttet med 23 ton billigt importerat så kunde ett betydligt högre pris tas ut. Köttet har främst sålts som köttfärs och styckdelar, men exakt var det hamnat vet ingen. Det kan ha legat både i butikernas diskar och serverats på exempelvis skolor och sjukhus i hela Sverige.

En klassisk form av matfusk, som vi hittills trott är vanligast utomlands, förklarar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket för TT.

– Visst, det är ovanligt, och visst är det här ovanligt mycket kött som sålts, men den här typen av bedrägerier förekommer. Fast de är bättre på att upptäcka det i andra länder, vi har nog varit lite godtrogna, säger hon.

Fast Livsmedelsverket och alla kommunerna, som delar på kontrollen av livsmedel, har kavlat upp armarna och börjat jaga matfuskarna.

– Viktigast är att vi får tips, så vi får veta var fusket misstänks. Ofta är det folk i branschen som tipsar, säger hon.