Sport

Topplagen nobbar Europaspel

Alingsås tränare Mikael Franzén. Arkivbild
Alingsås tränare Mikael Franzén. Arkivbild

Sverige har fyra platser till handbollens Europaspel på herrsidan.Men bara två är tillsatta inför säsongstarten i september.– Ingen vill spela i Challenge Cup, så därför har vi tre platser att fördela, säger Peter Gentzel, vd för intresseorganisationen Svensk elithandboll till Kvällsposten.

Svenska mästaren och tillika elitseriesegraren Kristianstad ska spela i Champions League. Serietvåan Alingsås har tackat ja till en EHF-cupplats. Men andra svenska lag väljer bort spel i Europa.

Elitserietrean Lugi, fyran Ystad och femman Malmö har alla tackat nej till en plats i EHF-cupen inför hösten och vinterns spel.

– Det är en förlustaffär, säger Ystads sportchef Marcus Lindgren till Kvällsposten och får medhåll.

– Efter ett övervägande sa vi nej. Det är helt och hållet av ekonomiska skäl, säger Ulf Mohlin Fagerström, marknadsansvarig i Malmö.

Alingsås hävdar att ekonomi är en ogiltig anledning till att tacka nej.

– Jag tycker man ska se det som en investering i stället för en kostnad. Det är upp till varje förening att se till att få ekonomi i det, säger tränaren Mikael Franzén.

Det är oklart vilket lag som tackar ja till den sista svenska platsen i EHF-cupen. Elitseriesexan Sävehof har fått frågan.