Nyheter Toppnyheter

Torkan förvärras i Etiopien

Etiopien bad tidigare i år om pengar för att kunna ge mer än tio miljoner människor mat efter omfattande torka. Arkivbild.
Etiopien bad tidigare i år om pengar för att kunna ge mer än tio miljoner människor mat efter omfattande torka. Arkivbild.

Etiopien hukar under vad som beskrivs som den värsta torkan på 50 år. Bristen på vatten riskerar att leda till svält och att människor förlorar sina inkomstkällor.

Omfattande torka och matbrist har lett till kris i Etiopien, varnar hjälporganisationen Oxfam i en ny rapport. Brunnar har torkat ut och slutat fungera, och på flera håll har vattnet blivit förorenat när djur och människor delar på den begränsade resursen.

Orsaken till den omfattande torkan, som pågått uppemot 18 månader, är bristen på regn. Det i sin tur orsakas av väderfenomenet El Niño, pådrivet av klimatförändringar, och situationen beskrivs som den värsta på 50 år.

I de östra delarna har den långvariga torkan lett till att hundratusentals boskapsdjur dött och undernäringen är på en "alarmerande" nivå, enligt rapporten. När människor förlorar sina djur förlorar de också sin inkomst, och i området beräknas 124 000 personer vara internflyktingar.

Oxfam vädjar bland annat om att brunnar repareras, nya brunnar grävs och rörledningar läggs. De vill också se stöd till jordbrukare i form av frön och mindre bevattningsanordningar.

"Annars missas nästa säsong och stöd kommer att behövas under många fler månader", skriver Oxfam.