Sport

Tornéus över OS-gräns i stark vind

Michel Tornéus under längdkvalet vid EM i Amsterdam.
Michel Tornéus under längdkvalet vid EM i Amsterdam.

Det roliga först: Michel Tornéus är i form och hoppade 8,19 i kvalet i EM.Det tråkiga: Vinden var för stark och han måste därför fortsätta jaga en OS-plats i finalen.– Det var inte kul, säger Tornéus.

Michel Tornéus sade redan inför friidrotts-EM att han hade kniven mot strupen i jakten på att klara OS-kvalgränsen 8,15.

Han gjorde det inte lättare för sig när han inledde längdhoppskvalet med två övertramp.

Då, när pressen var som störst, hoppade Tornéus riktigt långt i tredje försöket. Trots att det var ett säkerhetshopp med bred marginal till plankan.

– Det var skönt att få till det i sista. Jag kände redan i första inlöpningen att formen är väldigt bra, säger han.

Längst i kvalet

30-åringen var med sina 8,19 bäst av alla i kvalet och hoppet hade räckt för att kvalificera sig för OS – om det inte varit för att det gjordes i otillåten vind.

– När jag landade visste jag att jag var klar för final, men jag visste inte hur långt det var. Så fort resultatet kom upp så vände jag mig om och kollade vinden och så såg jag 2,5 (meter per sekund)... Men jag får en ny chans i morgon, säger Tornéus.

Det blåste mycket och byigt inne på Olympiastadion i Amsterdam under hela kvalet. Tornéus kan bara hålla tummarna för att han får gynnsammare vindar – och inte mer än tillåtna två meters medvind – i torsdagskvällens final. Det kan vara sista chansen för OS-fyran från London att säkra en plats i Rio innan det på måndag är deadline för att kvala in dit.

– Vafan ska jag göra? Vinden går inte att justera, den är som den är. Det är bara att hoppas att den blåser rätt i finalen.

Slåss om medaljer

Där är Michel Tornéus utan tvekan ett stort svenskt medaljhopp efter formbeskedet i kvalet.

– Nu har jag ändå fått känna på banorna och laborerat lite med ansatsen för i morgon. Då ska jag förhoppningsvis börja med vit flagga direkt, säger Tornéus.

– Det känns bra, det ska bli grymt kul i morgon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset