Sport Friidrott

Tornéus har lärt av tidigare år

Michel Tornéus gör säsongsdebut i Globen.
Michel Tornéus gör säsongsdebut i Globen.

Michel Tornéus gör säsongsdebut i Globen.Men i år vill längdhopparen sluta vara som bäst inomhus.– Jag har funderat på om jag gått på för hårt inomhus tidigare, säger Tornéus.

EM-silver 2013, VM-brons 2014, EM-guld 2015. Så ser Michel Tornéus finfina inomhusfacit ut de tre senaste vintrarna.

Men förhoppningarna som sedan har funnits inför utomhussäsongerna har inte infriats. Det ska det bli ändring på i år. Michel Tornéus vill vara bättre än någonsin när han som 30-åring hoppar i OS i Rio de Janeiro i augusti – och ta den där medaljen som han missade med en futtig centimeter i OS i London.

– Mitt största fokus är att jag inte vill ha haft några störningar eller skador när jag ställer mig på banan i juni. Jag vill få chans att köra en sommar hel, inte som de senaste säsongerna när jag har gått sönder på våren efter en bra inomhussäsong, säger han till TT inför friidrottsgalan i Globen.

"Snällare mot mig själv"

Bland annat har Tornéus, som avslutade fjolåret småskadad, varit mer lyhörd mot kroppen när han tränar.

– Jag kanske kan vara lite snällare mot mig själv när jag känner mig lite sliten. I stället för att borra ner huvudet och köra det där grispasset så kan jag ta en dags extra vila. Jämfört med hur det var förut, när man körde det som stod i träningsprogrammet. Jag är mer noggrann med återhämtning mellan passen, och nu när jag har barn handlar det också om att jag ska få tillräckligt med sömn.

Tornéus säger också att det fortfarande är helt öppet om han ska tävla i inomhus-VM i Portland i mars. Men hur som helst blir det ingen satsning mot inomhusmästerskapet som under tidigare säsonger.

– Jag har inte alls lagt lika mycket fokus på att jag ska vara i den där toppformen som jag kanske var i inomhus förra året. Jag vill ha några procent kvar som jag kan släppa till sommaren.

Osäker på formen

I Globen brukar Michel Tornéus hoppa bra. Träningen har också gått bra i vinter, men stockholmaren är ändå som vanligt osäker på sin status inför säsongsdebuten.

– Inför första tävlingen vet jag aldrig hur det ska gå. Man är alltid nervös och undrar "kommer det funka eller inte"? Men det ska bli kul att tävla igen, jag har ju legat i ide sedan i september. Och när man hoppar hemma vill man ju så klart vinna.

Bland motståndarna finns såväl ett par internationella toppnamn som svenske Andreas Otterling, som hoppade 8,01 i Nordenkampen i helgen.