Sport

Torneklint: EM och OS de stora målen

Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint räknar med många återbud till inomhus-VM i Portland. Arkivbild.
Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint räknar med många återbud till inomhus-VM i Portland. Arkivbild.

Nio svenska friidrottare har klarat kvalgränsen till inomhus-VM i Portland i mars.Långt ifrån alla kommer att lösa ut sin biljett.– EM och OS är ju de stora målen, säger förbundskapten Karin Torneklint.

I helgen avgörs inomhus-SM i friidrott i Malmö och då kommer förbundskapten Karin Torneklint att diskutera med de aktiva som lyckats kvala in till inomhus-VM i amerikanska Portland 17–20 mars.

– Jag kommer att ha ett resonemang med alla som kvalat in för att se hur de tänker. Vill de åka eller börjar de tveka? säger Karin Torneklint.

Sent inne-VM

Flera tvekar och några har redan bestämt sig för att inte åka. En orsak är att årets inne-VM ligger ett par veckor senare än normalt, vilket stör satsningen på utomhussäsongen. Redan i juli avgörs EM i Amsterdam och sedan väntar årets stora mål i form av OS i Rio de Janeiro i augusti.

– Det är en tuff sommar som kommer. VM ligger sent och vill man börja kvala tidigt till OS måste man börja tävla utomhus tidigare. Känner man sig sliten eller vill börja OS-kvala tidigt ska man inte åka, säger Torneklint.

Löparstjärnan Abeba Aregawi, VM- och EM-guldmedaljör på 1 500 meter, har dragits med en ryggskada och är exempelvis ett namn som Torneklint inte räknar med i VM-truppen.

– Vi får se vad hon säger, men man måste ha kunnat tävla för att kunna åka.

Redan OS-klar

För längdhopparen Michel Tornéus, VM-brons inomhus 2014, är det stora problemet att mästerskapet går senare än brukligt. Han är VM-klar, men tvekar om att åka till Portland.

– Det handlar mycket om "kan jag ställa in fokus och göra en hundraprocentig satsning eller är jag redan nu för mycket fokuserad på att tävla utomhus", säger Michel Tornéus inför helgens SM.

Stavhopparen Angelica Bengtsson har inte kvalificerat sig till VM, men har lagt ned inomhussäsongen.

– Hon fokuserar nu på att hennes hand ska bli helt hundra till sommaren. Hon är ju uttagen till OS och har ingen panik att bevisa något, säger Torneklint.

Läs också