Sport

Torneklint frågade om dopning

Abeba Aregawis träningsvardag har varit svårt att få inblick i. Arkivbild.
Abeba Aregawis träningsvardag har varit svårt att få inblick i. Arkivbild.

Beskedet om Abeba Aregawis dopningsavstängning kom som en chock för svenska friidrottsförbundet.Men insynen i löparstjärnans träningsvardag i Etiopien har varit bristfällig.– Jag har diskuterat frågor om hon har haft dopningscoacher runt sig, men fått som svar att det inte finns det, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Torneklint tog över som förbundskapten 2013, strax efter att Abeba Aregawi gjort entré i landslaget. Att ha bra koll på Aregawi har varit "väldigt svårt", säger Torneklint. Samtidigt upplever hon att det har varit lättare att få information under det senaste året, även om kommunikationen nästan uteslutande har skett via Aregawis agentbolag.

Det var till agentbolaget som Karin Torneklint ställde frågan om det fanns dopningscoacher i 25-åringens närhet.

– I och med att det har pratats mycket om dopning, i till exempel Kenya, så ville jag bara stämma av om de har uppfattningen att något inte stämmer eller är rätt, eftersom hon är väldigt ensam där nere, säger Torneklint.

"Kanske borde ha åkt"

TT: Finns det något ni i förbundet kunde ha gjort annorlunda?

– Nu känner man såklart det, men frågan är vad? Jag kanske borde ha åkt till Etiopien, men jag är inte säker på att jag hade sett så mycket om det handlar om saker som folk inte vill att man ska se.

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson var förbundskapten fram till 2013, och fick då själv uppleva hur svårt det var att få vettig insyn kring Aregawi.

– Det var svårt att få exakta uppgifter om till exempel hennes tränare. För oss i Sverige är tränarna otroligt viktiga personer, som vi är vana att ha bra kontakt med. Det var frustrerande att inte få de besked som man var van att få, säger han.

Kan bli åtgärder

För friidrottsförbundet handlade mycket om eftertanke dagen efter avslöjandet om dopningsavstängningen. Att kräva tydligare kommunikation och information från aktiva kan bli en framtida åtgärd.

– Det finns anledning att fundera i de banorna, säger Olsson.