Sport

Torneklint tror på medalj i friidrott

Förbundskapten Karin Torneklint, hyser förhoppningar om svenska friidrottsmedaljer i Rio-OS. Arkivbild.
Förbundskapten Karin Torneklint, hyser förhoppningar om svenska friidrottsmedaljer i Rio-OS. Arkivbild.

Femton svenska friidrottare har kvalificerat sig till OS.Nio av dem dimper ner på förlägret i Rio Maior några mil norr om Lissabon innan det bär iväg till Rio och OS-allvaret.– En medalj i friidrott tycker jag vi kan tro på, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Efter tidiga Daniel Ståhl, den OS-debuterande diskusbjässen som inte vill missa invigningen i Rio den 5 augusti, kommer friidrottare i en strid ström till Rio Maior för att kraftsamla och finslipa inför OS.

– Jag har rekommenderat Rio Maior för att göra resan enklare. Man får bra väder, bra pass och en direktflight över till Rio. Och här har vi sällskap av andra idrotter, säger förbundskapten Karin Torneklint.

– Vi brukar göra så att aktiva kommer in tre dagar före tävlingsstart i mästerskap, nu är de på plats i Rio minst fem dagar innan, så de får två dagar till att tidsomställa sig.

Så sent som i juni, före EM, var bara sju friidrottare OS-klara.

– Jag har sagt ända sedan i höstas att jag tror vi blir 15. Det var ett ganska tufft mål, jag tror vi var nio i förra OS. Vi hade ett väldigt bra EM som gjorde att många kom med. Efter EM var det tre som klarade IAAF:s (Internationella friidrottsförbundet) gräns också; Kim Amb, Michel Tornéus och Axel Härstedt.

Tornéus, som ordnade OS-biljetten då han slog till med sitt mäktiga svenska rekordhopp i längd på 8,44 den 10 juli, ser Torneklint som ett av flera medaljhopp.

– En medalj tycker jag absolut vi ska ha som målsättning. Michel ligger trea i världen i år just nu med sitt fantastiska resultat, Daniel Ståhl är definitivt ett medaljhopp och Meraf Bahta på 1 500 m är en gren där allt kan hända.

– Det är så otroligt svårbedömt idag, efter allt det här med meldonium och dopningen. Vi vet inte hur konkurrensen ser ut i många grenar just nu. Särskilt på medel- och långdistans, där har det rörts om jättemycket. Därför är det viktigt att vi känner att alla verkligen har chans att placera sig väldigt bra.

Susanna Kallurs chanser efter den remarkabla comebacken?

– Jag har försökt att vara realist när det gäller Sanna, men det går inte. Redan det hon har gjort är orealistiskt. Så jag törs inte säga någonting. Men semifinal tror jag är realistiskt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset