Sport

Torneklint vill ha revansch i London

Förbundskaptenen Karin Torneklint i Portugal på träningslägret inför OS. Arkivbild.
Förbundskaptenen Karin Torneklint i Portugal på träningslägret inför OS. Arkivbild.

Bara en sjätteplats som bäst och ett gäng tunga kvalmissar.OS blev ingen framgångssaga för friidrottslandslaget.– Jag känner mig inte nöjd, men jag känner att jag vill åka till VM i London och få revansch, säger Karin Torneklint.

Förbundskaptenen vinner ofta guld i konsten att se saker från den ljusa sidan, så också när hon ska sammanfatta OS.

– Jag känner mig optimistisk inför framtiden, även om jag gärna hade velat av vi skulle ha lyckats ännu mer, säger Torneklint.

Av totalt 14 blågula friidrottare på Olympiastadion var Meraf Bahta bäst med en sjätteplats på 1 500 meter. Sofie Skoog blev sjua i höjdhoppsfinalen under det sista finalpasset.

Långt från medalj

Men någon svensk medalj i Rio de Janeiro var aldrig nära.

– Det finns många glädjeämnen och det får inte bli för tungt för att Michel (Tornéus), som kanske var det stora medaljhoppet, misslyckades.

Torneklint nämner Lovisa Lindhs 800 meter (tia och under två minuter) och Sarah Lahtis millopp (tolva och svenskt rekord) som några höjdpunkter. Men det går samtidigt inte att blunda för att det var många tunga fall – som Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson och Tornéus – i kvalen.

– Jag tror att det finns olika förklaringar. I Michels fall som kändes det som att det inte fanns någon power, det var förvånande. Han hade inte otur, det fanns bara inte där. Kanske hade han bränt för mycket krut för att kvala in till OS, säger Torneklint.

– Vi ska givetvis sätta oss ner och göra en utvärdering och fundera på vad som hände med de som inte lyckades.

"Ganska unga"

Nästa år väntar VM i London och förbundskaptenen har ett kontrakt som sträcker sig ända över OS i Tokyo om fyra år.

– Det här laget har jag med mig till Tokyo också, de är ganska unga allihop. Ja, kanske inte alla, det finns väl någon (Susanna Kallur) som är 36 också. Men det känns som att jag har ett bra gäng.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset