Nyheter Världen Sverige

Torped döms till livstids fängelse

Hovrätten skärper straffet för 37-årige Jurij Zjukovskij, som försökte mörda den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov i Strömsund. Arkivbild.
Hovrätten skärper straffet för 37-årige Jurij Zjukovskij, som försökte mörda den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov i Strömsund. Arkivbild.

37-åringen agerade på uppdrag när han reste till Sverige och försökte mörda den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov, anser hovrätten. Nu skärps den dömde torpedens straff till livstids fängelse.

"I detta fall finns det inga omständigheter som kan betraktas som förmildrande. Däremot finns det flera försvårande omständigheter", skriver hovrätten för Nedre Norrland i sin dom.

– Jag är nöjd. Mitt yrkande var att hovrätten skulle skärpa straffet till det strängaste straffet, säger åklagaren Krister Petersson.

Kommer att överklaga

Mordförsöket skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands och den nu dömde mannens enda syfte med resan till Sverige var att skjuta imamen, bedömer rätten.

Den då 54-årige Nazarov sköts i bakhuvudet i trappuppgången vid sin bostad i Strömsund i februari 2012. Han fick svåra skador men överlevde.

37-åringen nekar till brott men har medgett att han varit i Strömsund. Tingsrätten dömde honom till 18 års fängelse i en dom som såväl han som åklagaren och målsäganden överklagade.

– Vi kommer att överklaga, säger mannens advokat Jorge Concha om hovrättsdomen.

"Viss förståelse"

Krister Petersson ställer sig dock frågande till hur troligt det är att Högsta domstolen tar upp fallet:

– Vad jag kan konstatera är att om han anser att han ska bli frikänd så är det ju en ren bevisfråga, och det vet jag inte riktigt om Högsta domstolen kommer att finna vara intressant, säger åklagaren.

Obid Nazarovs målsägarbiträde, liksom sonen David Nazarov, ville att hovrätten tydligt skulle peka ut Uzbekistan för brottet, vilket Östersunds tingsrätt inte gjorde. Men hovrätten anser att utredningen inte ger underlag för någon säker slutsats om vem som ligger bakom uppdraget.

– Jag har en viss förståelse för att hovrätten inte går ut och säger att det är en främmande stat som har gjort det. I alla fall jag kan leva med det. Sedan får vi se hur målsäganden ser på det, säger Krister Petersson.