Sport

Tove vann i fel skor

Tove Alexandersson leder fortsatt i överlägsen stil. Arkivbild.
Tove Alexandersson leder fortsatt i överlägsen stil. Arkivbild.

Tove Alexandersson, Stora Tuna, vann O-ringens sprintetapp i Sälen, trots att hon sprang i fel orienteringsskor.Och nu talar det mesta för att Tove Alexandersson blir slutsegrare på fredag.

Den 23-åriga svenskans största konkurrent, Anne Margrethe Hausken Nordberg, från Norge, har gett upp.

– Tove kommer att vinna om hon inte stämplar fel eller diskas av någon annan anledning, sa norskan efter målgången.

Tove Alexandersson kom till tisdagens kvällssprint i O-ringen efter två övertygande etappsegrar. Inför en storpublik vid Lindvallen kom sedan tredje etappsegern då hon vann med åtta sekunder före tvåan Alva Olsson, Linköping.

Ett styrkebesked, trots att hon sprang i fel typ av orienteringsskor.

Innan start upptäckte Alexandersson att hennes löparskor i väskan kunde bli för hala i den mer skogspräglade terrängen.

"Nu är det avgjort"

– Jag hade inte helt koll på vilken typ av terräng som väntade och försökte sedan köpa ett par riktiga orienteringsskor innan loppet. Det fanns inga som passade mig. Men det gick bra och jag klarade mig från att halka, sa Tove Alexandersson, vars mål var att springa lugnt och säkert.

– Ja, ville vara noggrann och ta kontrollerna rätt och inte ge bort något inför fortsättningen av veckan. Det lyckades jag med.

Det viktigaste för totalställningen var att norskan Anne Margrethe Hausken Nordberg missade rejält och tappade i sammandraget till sammanlagt 10.24 efter Tove Alexandersson.

– Jag skulle nu behöva orientera lika bra som Tove och hon skulle orientera lika dåligt som jag för att det ska bli spännande i slutet av veckan. Nu är det avgjort. Tove kommer att vinna, sa norskan.

Besviken Lysell i topp

I herrklassen gick Jerker Lysell, från Rehns BK upp i totalledning med 45 sekunder före fransmannen Thierry Gueorgiou. Men det betydde inte mycket för Jerker Lysell, som kom tvåa på sprintetappen, en sekund efter Ruslan Glebov, från Ukraina.

– Det viktigaste för mig inför den här veckan var att vinna O-ringensprinten som betyder mycket för mig. Därför är jag nu mer besviken över andraplatsen på etappen än glad över att gå upp i totalledning. Nu gäller det ändå att ladda om tills på torsdag för att göra ett bra lopp inför fredagens jaktstart. Då kan allt hända, säger Jerker Lysell.

O-ringen har vilodag på onsdagen för att sedan starta upp igen på torsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset