Sport Sport-topp

Tränare berömmer utslaget Djurgården

Frölundas Ryan Lasch (i mitten) gratuleras efter sitt 1–0-mål i 5–1-segern mot Djurgården.
Frölundas Ryan Lasch (i mitten) gratuleras efter sitt 1–0-mål i 5–1-segern mot Djurgården.

Frölunda slog Djurgården med 5–1, vann därmed matchserien med 4–1 och är klart för SM-semifinal. Men avgörandet kom i en jämn och intensiv match, där det stod 1–1 med sju minuter kvar.

Djurgårdens säsong är slut efter den femte kvartsfinalmatchen i Frölundaborg. Tränaren Hans Särkijärvi byts ut till nästa säsong, men har mycket gott att säga om sitt lag trots sortin ur slutspelet.

– Vi jobbade fantastiskt bra i vissa perioder, konstaterar Djurgårdens tränare.

Hans lag kom i underläge i första perioden. Målvakten Mantas Armalis blev utvisad för att han sparkade målburen ur läge vid en bra chans för Frölunda – ett domslut som inte var solklart och gjorde Armalis tvärarg.

Otur, Armalis

Under utvisningen, som en lagkamrat satt av, gjorde Ryan Lasch 1–0 för hemmalaget. Armalis räddade först, men råkade sedan själv sparka in pucken.

Kvitteringen dröjde till början av tredje perioden. Backen Marcus Högström skickade in ett skott från blå linjen strax efter ett powerplay.

Nu tog ett vilt kämpande Djurgården kommandot på isen. Frölunda sumpade flera heta chanser i kontringar. Men Göteborgslaget har matchvinnare. Artturi Lehkonen piskade in 2–1 med ett skott efter 13.16. En minut senare gjorde Andreas Johnson 3–1 i en kontring, och Djurgårdens säsong gick mot sitt slut.

– Vi möter ett av seriens bästa lag, som dessutom är ganska fräscht och utvilat. Vi har ju spelat hockey i stort sett varannan dag från 16 februari. Att grabbarna orkar köra som de gör nu är helt fantastiskt, säger Hans Särkijärvi, vars lag fick börja slutspelet med tre åttondelsfinaler mot Brynäs.

Vad gör "Osten"?

Även Frölundas tränare Roger Rönnberg berömmer Djurgården.

– Jag får tacka för en häftig kvartsfinalserie. Den är jämnare än de sista matchernas siffror visar. Djurgården har testat oss rejält, säger Rönnberg.

Frölunda kan nu ta ett kort påsklov före den första semifinalen nästa lördag. Mot vem...?

– Det lär väl bli Luleå som vanligt. Det är bara att förbereda sig på att "Osten" sitter där uppe och smider planer. Det är han bra på, säger Roger Rönnberg, med förra årets holmgång till kvartsfinalserie i minne.

Ohlsson byter klubb?

Då slog Frölunda till sist ut Luleå med 4–3, till förtret för norrbottningarnas sportchef Lars "Osten" Bergström. Årets Frölunda är bättre på att vara "bäst när det gäller", tycker Rönnberg.

– Det är något vi jobbat hårt för hela säsongen, framhåller han.

– Och vi gör det även i dag, även om det var gungigt i några minuter direkt efter kvitteringen, tillägger Rönnberg.

Djurgårdens nya tränare kan enligt flera medier vara Robert Ohlsson, nu assisterande i Frölunda.