Teknik Nyheter Sverige

Träningsappar kan sprida dina personuppgifter

Flera träningsappar får kritik för att hota användarnas integritet. Arkivbild.
Flera träningsappar får kritik för att hota användarnas integritet. Arkivbild.

Många använder träningsappar för att komma i form. Men bristfällig teknik och krångliga villkor hotar användarnas integritet. – Det som man matar in det sprids, det ska man utgå ifrån, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

Fem populära hälso- och träningsappar har stora brister i hur de hanterar användarnas data, enligt norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet. Apparna Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum och Myfitnesspal får alla kritik.

Det största problemet enligt Jan Bertoft är att användarna inte har kontroll på hur deras uppgifter om sin hälsa sprids och används. Det är för krångligt att läsa igenom villkoren.

– Det finns ett antal väldigt tveksamma villkor som är svåra att upptäcka i den här snårskogen av ord. Det är en grundläggande rättighet som konsument att kunna förstå vad det är man går med på.

Strava är den enda som är tydlig med vilken tredje part data delas med.

Kaloriräknaren Myfitnesspal står ut negativt, företaget bakom förbehåller sig rätten att använda kundens namn och profilbilder till vad de vill. Runkeeper och Endomondo kommunicerar var användarna befinner sig, även när de inte tränar.

Bertofts råd är att vara kritisk mot vad man installerar.

– Vi konsumenter måste bli mycket mer misstänksamma, våra personuppgifter är hårdvaluta.