Sport Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Trafikkaos efter järnvägsstrejk

Ungefär hälften av alla tåg i Frankrike är inställda sedan tåganställda strejkar mot regeringens arbetsmarknadsreformer.
Ungefär hälften av alla tåg i Frankrike är inställda sedan tåganställda strejkar mot regeringens arbetsmarknadsreformer.

Uppemot hälften av Frankrikes tåg står idag stilla i protest mot regeringens arbetsmarknadsreformer.Fler strejker väntar i veckan.

En stor strejk lamslår Frankrikes tågtrafik. Totalt sett strejkade 17 procent av alla anställda på det statliga tågbolaget SNCF under onsdagen. Det är den åttonde tågstrejken på tre månader.

– Det är en mardröm idag – till och med värre än de andra strejkdagarna, sade Christine, en järnvägsanställd som övervakade en tågstation i en Parisförort, där pendlare försökte få plats på de få tåg som gick.

Snart fotbolls-EM

Strejken, som inte har något slutdatum, har dragit igång bara nio dagar innan fotbolls-EM i Frankrike börjar. Den ökar ytterligare pressen på den hårt kritiserade socialistregeringen, vars försök att reformera landets arbetsmarknadslagar har mötts av omfattande demonstrationer och strejker.

Under torsdagen väntas även anställda vid tunnelbanan i Paris gå ut i strejk. Också personal på flygbolaget Air France har hotat med strejk under de närmaste veckorna.

Ny energistrejk

Vidare har fackförbundet CGT varslat om ännu en strejk i energisektorn. Enligt facket kommer den bryta ut på onsdag nästa vecka och leda till minskad produktion vid kärnkraftverk och andra anläggningar. Påfyllning av gas i depåer stoppas också liksom avlastning av tankfartyg som levererar gasen.

– Den här veckan kommer det att bli den största uppslutningen på tre månader, sade CGT:s ordförande Philippe Martinez.

Trots att strejkerna kastar en skugga över den stundande fotbollsfesten stödjer 46 procent av tillfrågade fransmän fackförbundens krav, visar en undersökning i tidningen Journal du Dimanche.

Markus Schreiber/AP/TT
Pendlare vid Gare Saint Lazare i Paris skyndar till en av de få avgångar som inte ställts in på grund av den pågående strejken.
Markus Schreiber/AP/TT
Mellan en tredjedel och hälften av alla tågavgångar väntas ställas in på grund av den franska tågstrejken, som pågår tills vidare.