Nyheter Sverige

Trafikverket: Ingen risk för broras

Långa köer uppstod på E4:an efter olyckan på Södertäljebron. Arkivbild.
Långa köer uppstod på E4:an efter olyckan på Södertäljebron. Arkivbild.

Södertäljebron riskerar inte att rasa. Trafikverket dementerar alarmerande uppgifter om brons tillstånd som cirkulerat i medier.

"Skadan kan däremot förvärras om vi tillåter trafik på bron. Konstruktionen på bron kan få fler skador om den belastas ytterligare och det förlänger reparationstiden. Därför är bron helt avstängd för trafik", skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Samtidigt går polisen ut och söker vittnen till händelsen – vilket är ovanligt när det kommer till trafikolyckor, enligt polisens presstalesperson Albin Näverberg.

– Man söker vittnen för att fortsätta utreda eller avskriva misstankarna om vårdslöshet i trafik. Det finns även ett stort samhällsintresse när det gäller den här olyckan. Försäkringsbolaget vill nog också veta vad som låg bakom olyckan, säger han till TT.

Det var natten till midsommarafton som en lastbil körde in i det vänstra broräcket och sedan kraschade mot räcket på motsatt sida. Den kraftiga smällen ledde till omfattande skador på bron. Bland annat är en av stålbalkarna som håller bron uppe böjd.

Reparationsarbetet har visat sig mer komplicerat än vad man från början räknat med och tros vara färdigt först till efter sommaren. Under tiden kommer bron att vara fortsatt avstängd.

Staffan Löwstedt/SvD/TT
Södertäljebron kommer att vara fortsatt avstängd under reparationerna, som beräknas ta hela sommaren.