Sport Sport-topp

"Tragiskt" om golfen tappar OS-plats

Annika Sörenstam på Bokskogens golfklubb i Bara inför hennes tävling Annika Invitational.
Annika Sörenstam på Bokskogens golfklubb i Bara inför hennes tävling Annika Invitational.

Många av världens bästa herrgolfare saknas när sporten gör OS-comeback.Påverkar avhoppen golfens möjligheter att vara olympiskt även 2024?– Det vore tragiskt. För då vet vi att det aldrig kommer att komma tillbaka, säger Annika Sörenstam.

Tillsammans med världsstjärnor som Suzann Pettersen, Padraig Harrington och Michelle Wie lobbade den tidigare svenska världsstjärnan Annika Sörenstam hårt för att golfen skulle få en plats på OS-programmet – för första gången sedan 1904.

– Jag känner att det är ett sätt att få golfen att växa runt om i världen. I vissa länder är golfen såpass stor ändå, men på ställen där golfen är liten satsar de mycket mer på en sport som är med i de olympiska spelen, säger Annika Sörenstam till TT inför sin juniortävling Annika Invitational på Bokskogens GK utanför Malmö.

"Blir besviken"

Något Sörenstam och de andra stjärnorna fick garantera på ett möte med Internationella olympiska kommittén (IOK) i Genéve 2009 var att de bästa spelarna skulle ställa upp vid OS 2016 och 2020. På damsidan är det stjärntätt i Rio de Janeiro om ett par veckor, men på herrsidan har exempelvis de fyra bästa golfspelarna i världen – Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth och Rory McIlroy – tackat nej.

– Det är klart att man blir besviken när man ser det, säger Sörenstam.

– Jag förstår dem också, av vissa anledningar. Men å andra sidan är det här en stor grej och man ser det på tjejsidan. De tycker att det här är viktigt och de gör allt för att få spela.

TT: Golfen är garanterat en plats i Tokyo 2020, men tror du att avhoppen kan påverka chanserna för golfen att vara med i OS 2024?

– Det är bara att hoppas att det inte påverkar. Det är bara att hålla tummarna. Det vore ju jättetråkigt, för det (en OS-plats) kommer inte komma tillbaka efter det.

Expert i Rio

Många har uppgett en rädsla för zikaviruset som orsak till OS-nobben. Inför majortävlingen British Open nyligen sade dock nordirländaren McIlroy att golfare aldrig drömt om att vinna OS-guld och Adam Scott, Australien, skyllde på ett för hektiskt spelschema.

– Vissa spelares kommentarer har ju definitivt inte hjälpt, men förhoppningsvis när det väl kommer till Rio hoppas vi att det blir en otrolig upplevelse och att folk är positiva till golfen, säger Annika Sörenstam, som ska vara expertkommentator för det amerikanska tv-bolaget NBC under damturneringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset