Nyheter Världen

Trappar upp offensiv mot IS i Syrien

Kurdiska YPG-styrkor finnns bland de rebeller i de så kallade syriska demokratiska styrkorna, SDF, som deltar i offensiven mot IS utanför rörelsens fästa al-Raqqa i norra Syrien. Arkivbild.
Kurdiska YPG-styrkor finnns bland de rebeller i de så kallade syriska demokratiska styrkorna, SDF, som deltar i offensiven mot IS utanför rörelsens fästa al-Raqqa i norra Syrien. Arkivbild.

Den USA-ledda koalitionen och allierade syriska rebeller utökar offensiven kring Islamiska statens (IS) fäste al-Raqqa i Syrien. Samtidigt har ett 30-tal av den sunniextremistiska rörelsens medlemmar dödats norr om Aleppo, rapporterar CNN Türk.

Tv-kanalen hänvisar till ett uttalande från den turkiska militären. IS-krigarna uppges ha dödats av granatbeskjutning från Turkiet.

Operationen var riktad mot 58 IS-mål och ska ha genomförts som en hämnd för den senaste tidens IS-attacker mot den turkiska gränsstaden Kilis. Attackerna mot Kilis har dödat 21 personer, varav flera barn.

Utökad offensiv

Under fredagen tog IS ett område som tidigare kontrollerats av syriska rebeller, nära turkiska gränsen, enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet. Tusentals civila uppges ha tvingats fly efter extremistgruppens framryckningar.

Samtidigt intensifieras den pågående offensiven mot IS-kontrollerade områden i närheten av al-Raqqa. Den USA-ledda koalitionen har dödat 45 IS-krigare i flygattacker norr om staden, enligt det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Detta medan syriska rebeller, däribland kurdiska YPG-styrkor, riktar in sig på att försöka ta det strategiskt viktiga området Tabqa. Det ligger sex mil väster om al-Raqqa och fungerar som en länk mellan staden och IS-kontrollerade områden i närheten av Aleppo.

Strandade samtal

Medan striderna rasar på marken råder fortsatt dödläge i fredsförhandlingarna i Genève. I går meddelade chefsförhandlaren för oppositionens bredaste paraplyorgan Högsta förhandlingsrådet (HNC), Mohamad Alloush, att han lämnar sin post och drar sig ur samtalen, som han menar misslyckats på grund av regimens motvilja till en politisk lösning och dess fortsatta krigföring.

Ledaren för HNC:s delegation, Asaad al-Zoubi, väntas nu följa efter. Han uppger för den saudiska tv-kanalen al-Hadath att han också vill friställas från sin post.

Alloush och al-Zoubi har stärkt banden mellan HNC och rebeller på marken, som tidigare kritiserat rådet för att sakna kontakt med krigets verklighet. Den syriska regimen har å sin sida inte erkänt HNC som legitim representant för oppositionen och har stämplat Alloush som "terrorist".

Alexander Kots
Syriska armésoldater avfyrar raketeld mot IS-positioner i al-Raqqa-provinsen under en offensiv i februari. Arkivbild.
Alexander Kots
Barn går längs en gata i den svårt krigshärjade staden Aleppo, i nordvästra Syrien. Arkivbild.
TT
Flera IS-krigare har dödats norr om Aleppo.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset