Sport

Travstjärnan Oasis Bi älskar resor

Elitloppet 2015. Arkivbild.
Elitloppet 2015. Arkivbild.

New York, Paris, Nice, Neapel. Ett tufft reseschema för vem som helst.Men inte för nya travstjärnan Oasis Bi. Han älskar att resa. På söndag gör han årets kortaste tripp – från Mantorp till Solvalla. Sveriges vinstrikaste kan bli en överraskning i Elitloppet.

Tack vare långsiktig och noggrann planering av tränaren Stefan Pettersson och ägaren Per-Gunnar Svärd står Oasis Bi på toppen av karriären. Åtta år gammal är han i sitt livs form och han älskar att resa.

– Hästen gillar att resa och se nya platser, liksom jag och ägaren. Och det är tack vare Oasis Bi som vi fått chansen att komma ut i världen. Nu står vi inför ett av de största loppen som finns och jag måste säga att det känns väldigt bra. Vi fick innerspår i försöket och Johnny (Takter) kan välja taktik, säger tränaren Stefan Pettersson.

Den långa resan mot Elitloppet började i oktober i fjol med en fjärdeplats i VM på Yonkers-banan i New York. Den gången fick Oasis Bi flyga de 625 milen över Atlanten. En lyxig resa för hingsten.

"Långt över förväntan"

I januari–februari blev det Paris tur och retur. En resa på 330 mil och tredjeplatser i både Prix de Belgique och Prix d’Amerique.

– Det var ju långt över förväntan. Vi visste inte hur han skulle klara lång distans men Oasis hade inga problem med det. Kändes nästan som en seger efteråt och det tog ett tag innan jag förstod att han verkligen var trea i Prix d’Amerique, berättar ägaren Per-Gunnar Svärd.

Efter en månads återhämtning hemma i Östergötland var det dags för Franska Rivieran och Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer. Hela 218 mil enkel väg men Oasis Bi var lika pigg och glad som alltid. Det visade han genom att bli tvåa på 1.10,4 bakom storfavoriten Timoko.

– Det känns som om han blir bättre för varje resa. På Rivieran trivdes han fint och gjorde ännu en stark prestation. Min sambo Martina (Lundin) lägger ner ett oerhört arbete på Oasis, det blir mycket pyssel med honom. Han är ju en stjärna som behöver ha lite extra för att trivas, men han är inte bortskämd, säger Mantorpstränaren.

Flera stopp på vägen

I slutet av april var det dags för den stora och mödosamma prövningen – 278 mil till Neapel och Grand Premio Lotteria. Efter en perfekt planerad tripp kom Oasis Bi fram till Neapel i bästa form. Han presterade på högsta nivå och vann finalen på nya löpningsrekordet 1.10,7.

– Hästen gjorde tre stopp på vägen, först i Malmö, sedan i München, därefter i Venedig. Vid varje stopp kördes hästen och han fick övernatta. Jag tror att det är viktigt med vila på vägen. Det var förstås en väldigt stor seger och italienarna visade stor uppskattning för ekipaget, säger ägaren Svärd.

Under hästens road-trip har han tillbringat cirka 1 600 mil på hästtransporten. Dessutom New York tur och retur (1 250 mil) med flyg. Totalt blev det 4,5 miljoner kronor i prispengar.

Med sina 3,6 miljoner kronor i år toppar Oasis Bi listan över landets vinstrikaste hästar.