Nyheter Ekonomi Världen

Tre åtalade i blyvattenskandal

Bill Schuette, chef för rättsväsendet i delstaten Michigan.
Bill Schuette, chef för rättsväsendet i delstaten Michigan.

Tre tjänstemän i den amerikanska delstaten Michigan åtalas för delaktighet i skandalen med blyförorenat dricksvatten i staden Flint. Delstatens åklagare Bill Schuette sade att fler åtal väntar.

Schuette, som är chef för Michigans rättsväsende, och den utredningsgrupp som undersökt skandalen med blyförorenat dricksvatten i staden Flint lade fram sina första formella anklagelser i den omfattande skandalen på onsdagen. Åtalen mot de tre formaliserades av distriktsdomaren Tracy Collier-Nix.

Delstaten bestämde för två år sedan att spara pengar på vattnet i Flint genom att byta dricksvattentäkt. I stället för sjön Huron togs vattnet från Flintfloden, ökänd för sina föroreningar och smuts.

Efter bytet av vattentäkt började kranvattnet i Flint att lukta och smaka illa. Invånarna klagade på att vattnet ofta verkade nedsmutsat. En forskare upptäckte sedan att vattnet var förorenat av bly.

I januari meddelade Schuette att han utsåg en ex-åklagare och Detroits förre FBI-chef till att ingå i utredningsgruppen. På så vis ansåg han sig få garantier för att delstatens utredningar inte hamnade i konflikt med att Michigan blivit stämt.

Trots att omfattande insatser har gjorts slog en annan forskare i förra veckan fast att blyhalterna fortfarande är oacceptabelt höga.

De tre som åtalats uppges samarbeta med brottsutredningen.