Nyheter Världen

Tre döda efter skottlossning vid abortklinik i USA

Här grips misstänkta gärningsmannen.
Här grips misstänkta gärningsmannen.

Skottdramat vid en abortklinik i Colorado Springs i USA krävde tre dödsoffer. Enligt stadens borgmästare var det två civila och en polis som miste livet i dramat som varade i fem timmar. Nio människor skadades men ingen livshotande.

– Jag vill framföra till offrens anhöriga att det är en fruktansvärd, fruktansvärd tragedi som har ägt rum i Colorado Springs i dag, sade borgmästare John Suthers med tung röst några timmar efter att dramat i Colorados näst största stad var över och den misstänkte gärningsmannen hade övertalats att överlämna sig till polisen.

– Uppenbart är att vi har förlorat två civila offer, och vi sörjer förlusten av en mycket modig polisman, fortsatte han.

Ytterligare nio människor — fem poliser och fyra civila — skadades under den dramatiska skottlossningen.

Gärningsmannen vars motiv enligt polisen inte är kända, greps efter att ha förskansat sig inne i kliniken.

– Gärningsmannen är gripen. Situationen har hanterats, konstaterade Suthers när dramat var över.

Skottlossningen startade vid lunchtid på fredagen, lokal tid. Skytten ska ha varit utrustad med ett automatvapen och öppnade eld mot poliser när de kom till platsen.

Men även om polisen inte vill spekulera i något motiv är det flera som drar slutsats att det handlar om den abortverksamhet som bedrivs på kliniken. Det är organisationen Planned Parenthood som driver mottagningen. Organisationens kliniker finns över hela USA och man arbetar där med rådgivning och verksamhet inom en rad områden som rör sex- och samlevnad, sexuell hälsa — och bland annat genomförs aborter på klinikerna.

– Vi delar många amerikaners oro att extremister skapar en förgiftad miljö som föder terrorism i det här landet, kommenterade Vicki Cowart som är ledare för den regionala Planned Parenthood-organisationen.

Och faktum är att en rad protester tidigare har riktats mot just kliniken i Colorado Springs som flyttade till sina nuvarande lokaler för något år sedan. Byggnaden har beskrivits som ett fort av abortmotståndare.

Hundratals demonstranter samlades utanför kliniken i augusti för att visa sitt missnöje och sätta press på politikerna att dra in det statliga stödet till Planned Parenthood, enligt tidningen Colorado Springs Gazette.

David Zalubowski /AP/TT