Nyheter Ekonomi Världen

Tre får dela på rekordvinsten

Hundratals människor har samlats vid en av butikerna som sålt en lott med den vinnande raden. Många passar på att gratulera och ta bild på butiksbiträdet.
Hundratals människor har samlats vid en av butikerna som sålt en lott med den vinnande raden. Många passar på att gratulera och ta bild på butiksbiträdet.

8, 27, 34, 4, 19 och 10.Tre vinnare lyckades pricka in de rätta siffrorna i amerikanska Powerball-lotteriet.Nu får de dela på den rekordstora vinstsumman 13,7 miljarder kronor.

Miljoner människor bänkade sig framför TV-apparaterna vid 04.59, svensk tid, för att följa dragningen i det uppmärksammade lotteriet. Vinsten var den största hittills i världen, 1,6 miljarder dollar eller 13,7 miljarder kronor. Att den blev så stor beror på att ingen lyckats pricka in de rätta siffrorna de senaste dragningarna.

För särskilt stor är ju inte sannolikheten att lyckas – blott en på 297 miljoner enligt lotteriet. Trots det lyckades tre personer välja den rätta raden i morgonens dragning. Raderna var inlämnade i staterna Florida, Kalifornien och Tennessee.

Kina hakade på

Den enorma vinstsumman orsakade en Powerball-feber i USA, in i det sista pågick en frenetisk handel med lotter. Även i Kina slog febern till – USA-baserade försäljare ska ha sålt lotter till hoppfulla kineser via en kinesisk e-handelssida, enligt NBC News. Köparna ska ha blivit instruerade att skicka över de nummer de ville satsa på för att sedan få en bild på lotten mejlade över till sig. Exakt hur de skulle få över miljarderna vid en eventuell vinst verkar dock något oklart.

En av de vinnande lotterna såldes i en 7-Eleven-butik i Chino Hills utanför Los Angeles och där samlades människor för att ta bilder och gratulera butiksbiträdet. Butiken kommer att tilldelas en rejäl bonus av lotteriet.

17 Everest

Vinnarna kan välja mellan att få pengarna utbetalda under 29 års tid eller få ut en mindre summa direkt. För att förstå hur mycket pengar det faktiskt handlar om kan man tänka sig att man lägger vinstsumman i dollarsedlar staplade på varandra. Då skulle höjden motsvara ungefär 17 Mount Everest ovanpå varandra. Lägger man i stället sedlarna på rad skulle de räcka nästan sex varv runt jorden.

Lotteriet spelas i 44 delstater, huvudstaden Washington och två andra amerikanska territorier. Lotterna kostar två dollar styck.

Marcio Jose Sanchez/TT/AP
En person i Kalifornien har prickat in alla rätt i ett amerikanskt lotteri. Vinsten kan bli ofattbara 13,7 miljarder kronor.
Will Lester/AP/TT
Hundratals människor har samlats framför en av butikerna som sålt en lott med den vinnande raden.