Nyheter Världen

Tre gripna för nedskjuten britt

En brittisk pilot dog sedan hans helikopter skjutits ner av tjuvjägare i gränstrakterna till nationalparken Serengeti i Tanzania.
En brittisk pilot dog sedan hans helikopter skjutits ner av tjuvjägare i gränstrakterna till nationalparken Serengeti i Tanzania.

Tre misstänkta tjuvjägare har gripits i Tanzania, anklagade för att ha skjutit ned en brittisk helikopterpilot som avslöjat dem, uppger landets regering.

37-årige Roger Gower hade upptäckt tre skjutna elefanter i ett avlägset viltreservat men förvandlades själv till villebråd för jägarna, som ofta har tillgång till "avancerade militära vapen", enligt en talesperson för Tanzanias nationalparker.

Piloten dödades i händelsen nära den världskända nationalparken Serengeti på fredagen, medan hans sydafrikanske kollega överlevde genom att kasta sig ut ur helikoptern uppe i luften.

De misstänkta samarbetar med polisen och "snart kommer fler personer i tjuvjägarligan att hamna i nätet och ställas inför rätta", säger Jumanne Maghembe, turism- och naturresursminister.

Elefanternas betar eftertraktas sedan århundraden för bland annat smyckestillverkning och smugglas ofta till länder i Asien.

Eranga Jayawardena/AP/TT
Elfenben som konfiskerats efter tjuvjakt och smuggling förbereds i tisdags på Sri Lanka inför att de ska förstöras. 359 betar uppskattades till ett värde av mer än 20 miljoner kronor.