Nyheter Sverige Sverige-topp

Tre häktade för attackplan – en fri

I bilarna hittades påkar, knivar, järnrör och yxor. När männen greps befann de sig inte långt från ett asylboende vid Nicksta Camping (bilden) i Nynäshamn som polisen misstänker var målet för en attack. Arkivbild.
I bilarna hittades påkar, knivar, järnrör och yxor. När männen greps befann de sig inte långt från ett asylboende vid Nicksta Camping (bilden) i Nynäshamn som polisen misstänker var målet för en attack. Arkivbild.

De 14 personer som misstänks för att ha planerat ett angrepp mot ett asylboende i Nynäshamn har begärts häktade misstänkta för förberedelse till grov misshandel.Tre personer har häktats hittills. En 17-åring har försatts på fri fot.

– Jag anser att det föreligger sannolika skäl beträffande alla 14 för den rubricerade misstanken, säger åklagaren Sara Friedman, som leder utredningen, till TT.

Häktningsförhandlingarna rörande fyra av de fjorton inleddes vid Södertörns tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Tingsrätten har beslutat att förhandlingarna ska hållas bakom stängda dörrar.

Tre häktade

Först ut var en 33-årig ukrainsk medborgare, som tingsrätten beslutade ska häktas.

– Han förnekar brott, säger 33-åringens försvarsadvokat Anne Alenius till TT när hon lämnar rättssalen.

Därefter häktades en 31-årig polsk medborgare och senare under eftermiddagen en 22-åring. Tingsrätten beslutade dock att försätta en 17-åring på fri fot. Enligt rätten krävs det misstanke om grövre brottslighet för att häkta en person som är yngre än 18 år.

– Det var väl ganska väntat. Är man 17 år krävs det synnerliga skäl för att bli häktad. Tingsrätten tyckte inte att brottsligheten var tillräckligt allvarlig för att vi skulle få ett häktningsbeslut. Det får man ha förståelse för, säger åklagaren Tobias Vilhelmsson.

Erkänner inte brott

När männen greps befann de sig inte långt från ett asylboende som polisen misstänker var målet för en attack. Efter flera oberoende tips kontrollerades personerna, och de bilar de färdades i, och flera tillhyggen hittades – som påkar, knivar, järnrör och yxor.

– De flesta medger, delvis ska man väl säga, för ingen vill väl egentligen berätta varför man har varit där. De har varit på platsen och bekräftar att de har haft kontakt med varandra innan, säger Tobias Vilhelmsson.

TT: Men ingen erkänner att man har planerat något brottsligt?

– Ingen av de som har varit här i dag, nej.

Männen är födda mellan 1975 och 1998. Vissa bor och jobbar i Sverige enligt polisen, medan andra vistas här tillfälligt. Enligt åklagaren är de flesta polska medborgare, men hon har inte velat bekräfta polisens tidigare uppgift om att männen kan tillhöra en högerextrem krets.

Marcus Ericsson/TT
I bilarna hittades påkar, knivar, järnrör och yxor. När männen greps befann de sig inte långt från ett asylboende vid Nicksta Camping i Nynäshamn som polisen misstänker var målet för en attack. Arkivbild.