Nyheter Toppnyheter Världen

Tre IS-misstänkta gripna i Tyskland

Ett flyktingboende i Grosshansdorf i norra Tyskland, en av de platser där polisen slog till på tisdagen i sökandet efter de tre misstänkta.
Ett flyktingboende i Grosshansdorf i norra Tyskland, en av de platser där polisen slog till på tisdagen i sökandet efter de tre misstänkta.

I flera gryningsräder mot flyktingboenden har två män och en pojke gripits i norra Tyskland misstänkta för att vara utsända av IS för att utföra terrordåd.Mycket tyder på att de tre kan ha kopplingar till terroristerna som slog till i Paris i november i fjol.

De tre – 17, 18 och 26 år – ska i oktober i fjol ha rest från Syrien genom Turkiet och Grekland med falska syriska pass, och 17-åringen misstänks ha fått vapen- och sprängämnesträning i IS-fästet al-Raqqa i Syrien, enligt AFP.

De ska ha fått passen, mobiltelefoner med särskilt anpassade kommunikationssystem samt fyrsiffriga belopp i dollar av sina uppdragsgivare, uppger tyska åklagare i ett uttalande. Antingen förberedde de tre en attack eller inväntade instruktioner som en så kallad sovande cell.

Mot flyktingboenden

De greps i räder utförda av cirka 200 poliser mot flyktingboenden i den nordliga delstaten Schleswig-Holstein, som gränsar till Danmark. "Omfattande material" ska ha beslagtagits.

Inrikesminister Thomas de Maiziere uppger att de tre kan ha kopplingar till terroristerna som slog till i Paris i november och dödade 130 människor.

– Det finns all anledning att tro att samma människosmugglingsgrupp som användes av Paris-gärningsmännen också tog de tre männen som greps till Tyskland, säger han.

Samma tillverkare

Enligt ministern har de förfalskade passen också kommit från samma tillverkare som försåg terroristerna i Paris med deras dokument.

De gripna ska ha kommit till Tyskland i mitten av november. Enligt Thomas de Maiziere har tysk polis spanat mot de tre nu gripna i flera månader och bland annat avlyssnat deras telefoner. Ministern säger att det därför inte under någon fas av skeendet funnits risk för att de misstänkta skulle kunna utföra någon attack.