Sport Sport-topp

Tre Kronor bestiger berg i Moskva

En dag i taget, en match i taget.Det är vad Pär Mårts menar när han ständigt pratar om Tre Kronors långa resa.– Vi försöker se till att vi inte ligger för långt fram i tanken, säger förbundskaptenen inför mötet med Kazakstan.

För Pär Mårts handlar ishockey-VM i Ryssland om att stanna i nuet. Förbundskaptenen vill ta vara på all vaken tid och det är först när han mot kvällskvisten ligger i hotellsängen i Moskva som han börjar fundera på morgondagen.

Det är även ett tankesätt som han försöker förmedla till spelarna.

Och för att symbolisera det använder Mårts & Co sig av en bild på en snöklädd bergstopp.

– Ja, det är dagsetapper. Nu har vi spelat tre matcher, så det har varit tre bergsetapper med motvind, lera och snöstorm, säger han.

– Jag hörde av någon att vi ska spela i S:t Petersburg men vi är ju inte ens i kvartsfinal än. Vi måste ta oss dit först. Vi har match i morgon (onsdag) och vi kan inte fundera på saker vi inte kan styra. Det enda vi kan styra nu är nästa match, och det ska vi försöka göra.

"Dumdristigt"

Inför Tre Kronors fjärde dagsetapp har Pär Mårts hunnit summera kollapsen mot Tjeckien, förlust med 2–4, under ett morgonmöte. Där lyfte han fram detaljer som var bra och delar som behöver bli bättre mot Kazakstan.

– Det är det här som är idrottsmannens vardag. Man vinner och man förlorar. Det handlar alltid om att ta hand om det, att lära sig av vinster och av förluster. Nu har vi pratat om vad som egentligen hände i allas huvuden, det är ett sätt för oss att försöka lära oss någonting.

TT: Vad tog ni med er från förlusten mot Tjeckien?

– Många grejer. Men jag tycker att vi spelade lite för forcerat. Utan puck betedde vi oss dumdristigt och med puck tog vi felaktiga beslut för att vi ville så mycket. Vi försökte forcera fram något som inte fanns just då. För mig sitter det här i huvudet, säger han.

Inte stressa

TT: Så lite mer tålamod?

– Ja, lugn och ro och inte känna någon stress. Sedan handlar det om att vänta in rätt tillfälle… Det finns en massa klyschor för det här.

TT: Vad vet du om Kazakstan?

– Inte så mycket. Jag har aldrig mött dem tidigare men alla deras spelare spelar väl i KHL, är utbildade på ryskt vis och är jätteduktiga spelare. Stora och starka. Det blir en tuff match men vi ska vara förberedda.