Sport

Tre Kronor vann Euro Hockey Tour

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts under en match i Euro Hockey Tour. Arkivbild.
Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts under en match i Euro Hockey Tour. Arkivbild.

1–2 efter en period. 7–2 efter tre.Tre Kronor stod för en ordentlig uppryckning borta mot Tjeckien och säkrade segern i Euro Hockey Tour.– Det sticker i väg med för stora siffror, sade förbundskapten Pär Mårts till TV4.

Tjeckien inledde klart bäst i Zimni Arena i den lilla staden Znojmo i södra Tjeckien. Ishockeynationernas näst sista match innan VM i Ryssland som inleds nästa vecka, och den näst sista matchen i landslagsturneringen Euro Hockey Tour.

Färjestadsforwarden Milan Gulas spelade fram Tomas Zohorna i en fin spelvändning och det stod 1–0 till hemmalaget redan efter knappt sex minuters spel. Mindre än fyra minuter senare petade centern Petr Koukal in 2–0 i powerplay efter att svenske målvakten Viktor Fasth missat plocka pucken.

– Jag kände mig lite kantig, sade Fasth själv till TV4.

Växjöcentern Robert Rosén reducerade för Tre Kronor i slutet av perioden.

– Det fanns en del slarvighet i spelet, sade assisterande förbundskaptenen Johan Tornberg.

Vände i andra perioden

Trots flera onödiga utvisningar så höjdes sig det svenska laget i matchens två avslutande perioder. Linus Hultström sköt 2–2 med ett tungt backskott i powerplay och forwarden Patric Cehlin styrde in 3–2 i slutet av andra perioden då Tre Kronor fullbordade vändningen efter att Viktor Fasth även räddat en straff.

– Jag tyckte det såg riktigt stabilt ut i de sista två perioderna, sade målvakten.

I tredje perioden gjorde det alltmer stabila ishockeylandslaget fyra mål på drygt tolv minuter och vann till slut med 7–2.

Både Robert Rosén och Rögleforwarden Patrick Cehlin blev tvåmålskyttar och stärkte sina aktier till att bli uttagna i truppen till det kommande världsmästerskapet.

– Skön vinst, efter första blir vi bättre och bättre. Vi gör det bra både i boxplay och powerplay, sade Cehlin till TV4.

– Jag tycker Patrick Cehlin som gjorde två baljor och Linus Hultström var bra, sade förbundskapten Pär Mårts.

På fredag möts lagen igen i Znojmo. Tre Kronors sista landskamp innan VM och en betydelselös avslutning av Euro Hockey Tour.Ryssland kan inte nå upp till Tre Kronors poängskörd i tabellsammandraget.