Sport

Tre poäng är allt Andersson vill ha

Blivande förbundskaptenen Janne Andersson gör sin sista match som tränare i IFK Norrköping när Elfsborg kommer till Östgötaporten på söndag.
Blivande förbundskaptenen Janne Andersson gör sin sista match som tränare i IFK Norrköping när Elfsborg kommer till Östgötaporten på söndag.

Tre poäng mot Elfsborg och elfte raka hemmasegern.Mer vill han inte ha.– Min fru har sagt att jag nog får vara beredd på att det kan bli lite hyllningar och så på söndag, säger Janne Andersson.– Och det är ju roligt om folk är snälla.

IFK Norrköpings avgående manager och landslagets näste förbundskapten är inte mycket för vemod. Det rullar inte in, om man säger så.

– Jag har valt det här själv och jag har haft tid på mig att vänja mig vid att det tar slut. Därför är jag mentalt inne på att det är slut.

– Jag kommer att städa av här inne på måndag och tisdag, sedan är den här tiden över, säger han.

Är han så oberörd som han låter inför avskedsföreställningen på Östgötaporten, den så gott som utsålda hemmaarenan där han ska hyllas av fansen? Nej, inte alls. Men matchen är på söndag. När vi träffar honom är det onsdag. Janne Andersson planerar noga inför framtiden, försöker alltid eliminera slumpen där han anar den, men han lever och verkar i nuet. Hårt och målinriktat arbete i en sund vardagsmiljö lägger grunden till framgång.

Går inte och funderar

En sak i taget.

En dag i taget.

– Jag funderar inte så mycket hur det ska bli. Det vet man ju inte. Det blir som det blir och så tar vi det då, säger han.

Han suddar ut en avklarad träningstid på whiteboardtavlan inne i omklädningsrummet. Resten av veckans program står kvar.

Det blir kortare och kortare.

När vi träffar honom på hans spartanskt men funktionellt inredda arbetsrum – det är snarare ett möblerat hörn i ett omklädningsrum han delar med andra ledare – visar han upp en bättre flaska maltwhisky som någon överlämnat som tack för den här tiden.

Och på idrottsskadeterapeuten Dale Reeses plats ligger en blombukett.

– Den var till mig, men Ulrika (frun) har fått så många att hon inte går på det länge. Jag sade åt Dale att ge den till frugan. Då ligger han bra till, säger Janne.

Han skrattar igen.

Får med sig andra

Han gör gärna det. De som känner honom berättar om en social människa, varm, rolig, genuint intresserad av andra människor. Delar av hans personlighet som varit till stor hjälp under det drygt fem år långa och skickligt utförda mästarbygget IFK Norrköping.

Han vinner människor för sin sak.

– Hårt arbete, gör så gott du kan och var schysst mot människor så är människor schyssta mot dig. Det tror jag på. Det behöver inte vara krångligare.

Men det är främst hans orubbliga tro på sig själv som tagit honom till dit han är. Janne Andersson är nämligen även en envis jäkel.

Får inte vackla

– I grunden måste man vara trygg i sig själv, ha ett självförtroende och tro på det man gör när man blir ifrågasatt. Du måste tro att du är rätt man att klara det, hålla en riktning och få med dig dem du jobbar med i den riktningen oavsett vad som händer.

– Börjar man vackla blir det jobbigt.

TT: Vad kommer du att sakna?

– Människor. Folk härinne som jag jobbat nära med och många spelare som jag tagit hit i min roll som manager. Många är mina spelare, som jag varit motorn i att få hit eller lyft upp. Det är många fina killar som jag kommer att sakna. Samtidigt kommer jag till något nytt som jag själv valt och därför känns det inte så vemodigt

TT: Du går till något, inte från något?

– Det är en bra beskrivning, så är det.

TT: Hur blir det som förbundskapten, tror du?

– Jag vet inte riktigt hur det blir. Jag tycker om att jobba. Jag kommer att göra så gott jag kan och så blir det som det blir. Det är ungefär den målsättningen jag har. Det ska bli spännande att se hur vardagen blir. Samtidigt är grunden densamma, att få ett antal människor att spela fotboll tillsammans, men under andra betingelser. Man ska inte krångla till det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset