Sport Sport-topp

Tredje gången gillt för super-Sarah

Två gånger tidigare hade hon som en av favoriterna fått nobben av bragdnämnden.Det blev tredje gången gillt för simstjärnan Sarah Sjöström.– Det var väldigt överraskande att jag vann den här gången, sade hon till TT.

Den 22-åriga supersimmaren var glad och lycklig sedan hon vunnit Bragdguldet.

Likadan var reaktionen hos lagkamrater och tränare.

Simlandslaget, som börjar tävla i kortbane-EM på onsdagen, följde tillsammans sändningen från Stockholm i ett anspråkslöst konferensrum på Hotel Kibbutz Shefayim utanför Netanya, norr om Tel Aviv.

När offentliggörandet kröp närmare flyttade de sig ut på en altan i sol och 20-gradig värme och ställde sig i en ring runt den telefon där de följde sändningen.

Jublade tillsammans

Men fördröjningen gjorde att de aldrig fick beskedet den vägen – utan via Svenska Dagbladets utsända reporter.

Då bröt jublet ut.

– Det är en väldigt stor ära att vinna Bragdguldet, det är experterna som bestämmer det priset. Jerringpriset är också väldigt stort på sitt sätt eftersom det är mina fans och folket som röstar. Det är riktigt häftigt att ha fått båda, säger Sjöström som vann Jerringspriset i fjol.

Sjöström har varit Bragdguldskandidat flera gånger.

Två av gångerna har hon tillhört de absolut hetaste favoriterna. Första gången 2009 när hon som 15-åring vann sitt första VM-guld på specialdistansen 100 meter fjäril efter att, precis som i somras, satt världsrekord både i semifinal och final.

Andra gången i fjol när hon skrev svensk simhistoria genom att plocka hem sju medaljer – tre guld och fyra silver – på EM i Berlin.

– 2009 kände man "vad ska jag göra för att få ett bragdguld? Hur ska jag toppa det här?", säger hon.

Fler guld i kikar'n

Så i år hade hon skruvat ned förväntningarna trots sitt monster-VM i ryska Kazan med två guld, två silver, ett brons och två världsrekord.

Motiveringen från bragdnämnden löd: "För explosiv viljekraft, dubbla världsrekord och en historisk guldkavalkad".

I måndags utsågs hon av amerikanska Swimming World Magazine till årets kvinnliga simmare i Europa.

En gyllene start på en vecka som ska fortsätta skimra. Sjöström ställer upp i fyra grenar, 50 och 100 meter frisim och fjärilssim, i kortbane-EM. Dessutom eventuellt två lagkapper.

Känslan efter Bragdguldet – är bubblande.

– Det är alltid bra att ha den känslan innan man ska tävla, det är så jag känner nu, man är glad och redo för tävling.

TT: Vad är målsättningen?

– Jag hoppas att jag slår personligt rekord på 50 och 100 frisim och att jag är nära på 50 och 100 fjärilsim. Jag har ju varit väldigt nära världsrekordet på kort bana i 50 fjäril så det vore kul att se om man kan närma sig det lite till.

Sarah Sjöström fick en flaska champagne och bjöd ledarna på varsitt glas innan hon till slut bestämde sig för att även själv ta en liten zipp.

TT: När får du fira?

– Jag fick smaka lite, hehe, men jag måste ju tänka på EM. Så på söndag får jag fira extra.