Sport

Tredje guldet för Sjöström

Sarah Sjöström, i mitten, visar upp ännu ett EM-guld. Till vänster silvermedaljören Jeanette Ottesen och på andra sidan trean Ilaria Bianchi, Italien.
Sarah Sjöström, i mitten, visar upp ännu ett EM-guld. Till vänster silvermedaljören Jeanette Ottesen och på andra sidan trean Ilaria Bianchi, Italien.

Tre guld, ett brons och nytt mästerskapsrekord.Sarah Sjöström har totaldominerat sim-EM i London – trots att hon parallellt med tävlandet tränat stenhårt.– Mina konkurrenter vet att jag simmar snabbt, även fast jag inte är toppad, säger hon efter segern i paradgrenen 100 meter fjäril.

Sarah Sjöström kom till EM långt ifrån formtoppad. Under mästerskapets gång har hon tränat hårt – simmar mycket och långt, och kört styrka – och gång på gång berättat att hon känt sig nedtränad.

Men det har likväl inte stoppat supersvenskan.

När hon nu lämnar London är det med en ny knippe medaljer, tre guld och ett brons, och en känsla av att det kommer finnas ännu mer att plocka ut lagom till sommaren stora mål: OS i Rio de Janeiro.

– Jag simmade väldigt snabbt, trots att jag inte kände mig snabb när jag kom hit. Jag har i princip inte gjort någon fartträning alls, säger hon.

Förväntningarna skruvas upp

På fredagskvällen vann hon finalen på favoritdistansen 100 meter fjäril i överlägsen stil. Sjöström simmade i mål på 55,89 – nytt mästerskapsrekord – och var bara 25 hundradelar över sitt eget världsrekord. Tvåan Jeanette Ottesen, Danmark, hade 56,83. Italienskan Ilaria Bianchi tog bronset, slagen av Sjöström med över en och en halv sekund.

– Jag kände mig asstark. 100 fjäril har känts bra hela säsongen, så jag hoppas att det fortsätter kännas bra.

– Men jag tänker inte slappna av bara för att jag är bäst i världen. Jag låtsas att jag är femma eller tia, och att jag måste kämpa för att komma till final på OS.

EM-succén gör att förväntningarna inför OS skurvas upp än mer. Men det är inget som berör Sjöström överdrivet mycket.

Tvärtom.

Vid det här laget har hon vant sig vid pressen, och hon gillar den. I varje fall ibland.

– Jag kan inte göra mer än mitt bästa, säger hon och fortsätter:

– Jag har haft förväntningar på mig hur länge som helst. Jag hade förväntningar på mig när jag var 15 år, i VM-finalen 2009. Och jag har hanterat det på olika sätt. Det har inte gått bra varje gång. I VM i Kazan hade jag förväntningar på mig. Då sade jag att jag skulle slå världsrekord, och så gjorde jag det i både semin och finalen.

Nu väntar mer träning

Någon tid till att fira EM-gulden på 50 och 100 meter fjäril och på 100 meter fritt, samt bronset på 4x100 meter fritt har Sjöström inte.

Överhuvudtaget.

22-åringen har redan siktet inställt på mer träning, allt för att komma till Rio i så gott slag som bara möjligt. Där är det meningen att hon ska vinna det enda hon saknar i sin digra medaljsamling – OS-guld.

– Jag ska hem och jobba vidare. Jag ska åka till Turkiet på träningsläger. Sedan har jag två tävlingar kvar innan OS börjar, säger Sarah Sjöström.

Läs också