Sport

Tredje raka guldet för Armstrong

Kristin Armstrong vann tempoloppet i OS i Rio. Hon blev därmed första cyklist att vinna tre raka OS-guld i samma disciplin.
Kristin Armstrong vann tempoloppet i OS i Rio. Hon blev därmed första cyklist att vinna tre raka OS-guld i samma disciplin.

Alla världens kvinnliga tempocyklister går bara och väntar på att Kristin Armstrong ska pensionera sig för gott. Varför? Jo, i Rio cyklade hon återigen hem OS-guldet i tempoloppet. Och det dagen före sin 43-årsdag.

Armstrong var från början triathlet och blev professionell cyklist först som 29-åring. Första VM-guldet kom 2006 och två år senare blev det OS-guld i Peking. Ett nytt VM-guld 2009 och sen slutade hon för att bilda familj. Men det blev comeback och ett andra OS-guld i London och sen slutade hon igen. Men i april 2015 blev det en ny comeback och ännu ett OS-guld i Rio.

Med segern över de 29,7 kilometerna på Rios gator blev hon också första cyklist att ta tre OS-guld i samma disciplin.

Marginalen till ryska tvåan Olga Zabelinskaja, som för ett år sedan gjorde comeback efter en dopningsavstängning, blev fem sekunder. Trean Anna van der Breggen, var ytterligare sex sekunder bakom. För holländskan var det andra medaljen i Rio, i söndags vann hon linjeloppet före Emma Johansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset