Nöje Film

"Trendbrott" på årets Guldbaggegala

Under måndagen avslöjades de nominerade inför årets Guldbaggegala på biografen Grand i centrala Stockholm. "Tjuvheder" och "En man som heter Ove" är stora favoriter med sex nomineringar var.
Under måndagen avslöjades de nominerade inför årets Guldbaggegala på biografen Grand i centrala Stockholm. "Tjuvheder" och "En man som heter Ove" är stora favoriter med sex nomineringar var.

"En man som heter Ove" är både jättefavorit inför Guldbaggegalan och en stor publiksuccé. Ett "trendbrott", tycker regissören Hannes Holm. – Det är en ovanlig kombination och jag hoppas att det kommer att betyda något framöver, säger han.

Inför var och varannan Guldbaggegala har debatten rasat om huruvida de breda filmerna förbises till förmån för smala och kritikerhyllade verk.

Men när nomineringarna inför årets gala offentliggjordes på måndagen stod det klart att "En man som heter Ove" är en av filmerna med flest vinstchanser. Den kan kamma hem sex Guldbaggar, däribland tunga bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll.

Samtidigt är "En man som heter Ove" som bekant en rejäl publiksuccé. Den har setts av 611 000 svenskar – på tio dagar.

– Det är otroligt roligt att en film som den här verkar gå över alla led. Jag minns när jag gjorde min första film, då kom jag från teatern och flyttades från kultursidorna till nöjessidorna. Det är en uppdelning som jag tycker har funnits inom film på senare år, att de sätts i olika fållor, och det finns en fara i det, säger Rolf Lassgård som spelar huvudrollen.

"Känna igen filmerna"

Filmens regissör, Hannes Holm, är en av dem som tidigare kritiserat och till och med bojkottat Guldbaggegalan. Nu gläds han över de sex nomineringarna.

– Det här Guldbagge-spektaklet är så jäkla viktigt för vår bransch, det sänds i tv och då vill man ju att tv-tittarna ska känna igen filmerna som är omnämnda, säger han.

Precis som många andra uppmärksammar dock Hannes Holm att Helena Bergströms jättesuccé "En underbar jävla jul" inte fick några nomineringar i de allra tyngsta kategorierna.

– Bästa manus kan jag tycka att den borde ha varit nominerad i eftersom det uppenbarligen har funkat, det är inte lätt att skriva ett komedimanus som ses av över 600 000, säger Holm.

"Tjuvheder" kan prisas

En annan stor favorit inför galan är Peter Grönlunds rosade "Tjuvheder" som också den har chans på sex priser – däribland bästa kvinnliga huvudroll, bästa manus och bästa regi.

– Det är jättekul att den har fått en så bra publik. När jag läste manuset från början tänkte jag att det kanske är en speciell liten klick människor som kommer att tycka om filmen, men den har visat sig fungera på så många olika typer av människor, säger Malin Levanon, som spelar huvudrollen.

Bland de mest nominerade filmerna återfinns också Lisa Aschans "Det vita folket" och Sanna Lenkens "Min lilla syster". Dessutom skrevs historia i och med att Linda Wassberg blev den första kvinnan i Guldbaggens historia att nomineras för bästa foto. Hon nomineras för sitt arbete med just "Det vita folket".

Den 52:e upplagan av Guldbaggegalan sänds i SVT den 18 januari och leds av Petra Mede. Det blir fjärde hon gången agerar programledare för galan.

Anders Wiklund/TT
"En man som heter Ove" har sex nomineringar inför Guldbaggegalan – däribland bästa film. Här syns filmens producent Annika Bellander, Bahar Pars (nominerad i kategorin bästa kvinnliga biroll), regissören Hannes Holm och Rolf Lassgård (nominerad i kategorin bästa manliga huvudroll).
Anders Wiklund/TT
Rolf Lassgård kan få Guldbaggen för bästa manliga huvudroll för sin insats i "En man som heter Ove".
Anders Wiklund/TT
De båda popstjärnorna Ulrik Munther och Amy Deasismont, mer känd som Amy Diamond, är båda nominerade till Guldbaggar. Munther kan få priset för bästa manliga huvudroll för sin insats i "Efterskalv" och Deasismont kan få priset för bästa kvinnliga biroll för "Min lilla syster". "Jag vill jättegärna skådespela mer", säger Amy Deasismont.
Anders Wiklund/TT
"Tjuvheder" är nominerad i sex kategorier inför Guldbaggegalan. Malin Levanon har chans på priset för bästa kvinnliga huvudroll och Peter Grönlund är nominerad för såväl sin regi som sitt manus.