Nöje Musik Metro Music

Triumfartat firande för Sweden Rock

25-årsjubilerande Sweden Rock Festival är slut för den här gången.
25-årsjubilerande Sweden Rock Festival är slut för den här gången.

Sweden Rock Festival är över för den här gången. Festivalen, som fyller 25 år i år, blev utsåld igen och arrangörerna kan se tillbaka på en lyckad rockfest som bjöd på explosioner.

Festivalarrangörerna fick många att höja på ögonbrynen med beskedet att Queen, med Adam Lambert, skulle gästa årets Sweden Rock Festival. Lägg därtill tre av banden i "The big 4", Twisted Sisters avskedskonsert i Sverige, krigshistorikerna i Sabaton, ett återförenat The Hellacopters, och en rad gamla festivalfavoriter som Udo Dirkschneider, Blind Guardian och King Diamond, och succéformeln var ett faktum.

Mycket riktigt dröjde det inte heller länge innan beskedet kom att festivalen återigen sålt slut på de 33 000 biljetterna.

Samma intresse

Martin Forssman, vice vd och bokningsansvarig på Sweden Rock, säger att årets festival har gått "oerhört bra". Trots det höga besökarantalet har polisen utöver gripandet av en misstänkt båttjuv inte besvärats av mer än de "vanliga" festivalincidenterna som överberusning och ringa narkotikabrott.

Martin Forssman är inte förvånad över att det har gått förhållandevis snällt till.

– Det beror dels på att vi har en ganska hög snittålder på våra besökare. Det gör att även 18-åringar som åker på sin första festival håller sig i skinnet när de har folk i föräldrarnas ålder i tältet bredvid. Sedan har alla som åker hit i grund och botten samma intresse, säger han.

Publiken det viktigaste

I fjol tackade Mötley Crüe för sig och i år blev Twisted Sisters spelning på festivalen ännu en påminnelse om att 1980-talets rockhjältar inte direkt blir yngre. Sweden Rock är en festival som alltid har kunnat stoltsera med sin blandning av rocknostalgi och nyare inslag, men Martin Forssman är inte orolig för en framtid där de sista av de gamla hjältarna har klivit av scenen.

– Det kommer väldigt mycket nya band och fyller på. Jag tror att det viktigaste inför framtiden är att publiken finns kvar. På 1990-talet försvann hårdrocken under en period. Det var främst publiken som försvann, så banden fick lägga ned. Nu är det omvänt, att vissa äldre band försvinner, men i grund och botten så är det väsentliga att publiken finns kvar och hela infrastrukturen runt genren finns kvar, säger han.

Erik Nylander/TT
Martin Forssman, vice vd och bokningsansvarig på Sweden Rock Festival, säger att årets festival "gått oerhört bra". Alla 33 000 biljetter blev sålda.
Erik Nylander/TT
Årets Sweden Rock Festival lockade publik med band som Queen + Adam Lambert, Slayer, Twisted Sister och Sabaton.
Erik Nylander/TT
Sweden Rock Festival har förhållandevis genomsnittsålder på sina besökare, men det finns även plats för yngre rockfantaster på festivalen.
Erik Nylander/TT
Sweden Rock-fansen hör till de minst bråkiga festivalbesökarna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset