Nyheter Världen

Trump anklagas för lögn om storlek

Hur stort är egenltigen Trumps torn? Arkivbild.
Hur stort är egenltigen Trumps torn? Arkivbild.

Höjden på Donald Trumps skyskrapa i New York har hamnat i fokus. Fastighetsmagnaten verkar ha överdrivet storleken – på sin skyskrapa.

Den amerikanske republikanske presidentkandidaten Donald Trump har gjort sig känd för att överdriva, i bland på gränsen till ljuga.

Nu har Trumps högkvarter och bostad, skyskrapan Trump Tower, hamnat i fokus. I samband med att en fasadklättrare begav sig upp på tornet spretade uppgifterna om hur hög byggnaden egentligen är.

Trumps organisation hävdar att skyskrapan har 68 våningar. Men officiella myndighetssiffror menar att det rör sig om 58.

Orsaken till diskrepansen är antagligen den ganska vanliga förekomsten att ändra våningsnamn. I USA brukar exempelvis våning 13 hoppas över av vidskepliga skäl och lägga till extra våningar för att kompensera för överdådiga atrium.

– Att ange våningar för att avgöra storleken på byggnader är notoriskt opålitligt, eftersom höjden på våningsplanen kan variera inom och mellan byggnader. Byggnadsherrar överdriver antalet våningar för att få deras byggnader att verka större än vad de är, säger Benjamin Mandel vid Council on Tall Buildings and Urban Habitat, en organisation som har en databas över byggnaders höjd.

Enligt organisationen är Trumps skyskrapa 202 meter hög, vilket inte ens är bland New Yorks 50 högsta skyskrapor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset