Nyheter Ekonomi Världen

Trump drar upp utrikespolitisk linje

Miljardären Donald Trump, som siktar på att bli republikanernas presidentkandidat, höll på onsdagskvällen ett utrikespolitiskt linjetal.
Miljardären Donald Trump, som siktar på att bli republikanernas presidentkandidat, höll på onsdagskvällen ett utrikespolitiskt linjetal.

Republikanen Donald Trump har fått många att höja på ögonbrynen när att han uttalat sig om utrikes- och försvarspolitik. På onsdagen höll han ett utrikespolitiskt linjetal för att övertyga väljarna att han är värdig att bli USA:s näste president.

I sitt tal återkom Trump flera gånger till att han vill "göra Amerika fantastiskt igen". Det ska ske genom att återuppbygga militären och ekonomin. Han kallade frihandelsavtal som Nafta "katastrofala" för USA:s ekonomi.

Trump sade att han vill upprusta den amerikanska militären och kärnvapenkapaciteten. Det ska finansieras genom att hindra företag att flytta jobben utomlands till låglöneländer.

Region i kaos

Han slog fast att det var ett misstag att försöka omvandla Irak, Egypten och Libyen till västerländska demokratier och att det har störtat regionen i kaos. Men han sade också att han som president inte kommer att tveka att placera ut militär när det inte finns något alternativ.

– Att hindra spridningen av radikal islam måste vara ett stort mål i USA:s utrikespolitik och faktiskt världens, fortsatte Trump.

Tidigare har han sagt att länder som Japan och Sydkorea som är beroende av USA:s militära närvaro ska betala för det. I talet återkom han till det:

– De länder vi försvarar måste betala kostnaden för det här försvaret. Om inte, måste USA låta de här länderna försvara sig själva. Vi har inget val.

Yviga uttalanden

Trump har tidigare sagt att han vill bygga en mur mot Mexiko och har föreslagit tillfälligt inresestopp för muslimer till USA. Han kallar Nato förlegat och kräver att europeiska länder ska bidra mer till alliansen. Listan på yviga uttalanden som han gjort oroar inte bara på hemmaplan utan även i omvärlden.

Den 69-årige presidentaspirantens utrikes- och försvarspolitiska linje präglas av protektionism och isolationism.

– Det är ett perfekt hopkok av isolationism, muskulös nationalism med ett stänk av pragmatism och realism, säger Aaron David Miller, som arbetat med utrikespolitiska frågor i både republikanska och demokratiska administrationer, till Reuters.