Nyheter Ekonomi Världen

Trump går sin egen väg i primärvalen

Donald Trump eldar anhängarna vid ett kampanjmöte på Verizon Arena i Manchester.
Donald Trump eldar anhängarna vid ett kampanjmöte på Verizon Arena i Manchester.

Den okonventionelle Donald Trump – favorit i samband med primärvalet i New Hampshire – leder stort bland Republikaner i hela USA.Trump väcker känslor, frågan är om hans buffliga taktik håller hela vägen till Vita huset.

– Han är en bra affärsman och han säger som det är. Det spelar ingen roll att han inte är politiker, vårt land är i kris.

Egenföretagaren Diane är bestämd. Hon har väntat länge i kö i snöovädret utanför Lions samlingslokal i Londonderry i New Hampshire. Före och efter henne huttrar och stampar människor, många i röda Trumpkepsar med texten "Gör Amerika stort igen".

Entusiasmerar

En stunds köande bekräftar att Trumps egensinnighet och emellanåt buffliga retorik entusiasmerar. Anhängarna i kön ondgör sig på Trumpmanér över Hillary Clinton, fnissar åt fenomenet fackföreningar och säger att de vet vem de vill ha som president. Diane, som inte vill säga vad hon heter i efternamn, påpekar att hon inte bryr sig om förolämpningarna som blivit ett av Trumps kännetecken.

– Ibland önskar jag att han hade en mjukare framtoning. Men han är "self-made" och betalar för sin kampanj med egna pengar.

T-tröjor och knappar med texter som "Bomba helvetet ur IS" och "Heta brudar för Trump" säljer bra, trots ovädret. Bakom bordet står Alan Hoffsten från Missouri. Han tjänar tio dollar per såld tröja, har rest med Trumpkampanjen i mer än 15 städer och planerar att fortsätta – helst till Washington DC.

– Jag kunde aldrig jobba med det här om jag inte stödde honom. Han är entreprenör och kapitalist, det gillar jag, säger Hoffsten.

"Murar fungerar"

Trump själv utstrålar solariebrun självkänsla. Lite senare, på jättearenan Verizon i staden Manchester, marknadsför han sig själv som den som har en lösning på USA:s problem. Den stavas tuffa tag mot Kina, skickliga affärsförhandlare, skendränkning som affärsmetod och en mur som ska hindra olaglig invandring och narkotika från Mexiko.

– Murar fungerar, fråga Israel. Och då menar jag inte små murar, ropar han.

Applåderna stiger. Folkmassan skanderar "Trump, Trump, Trump".

Ända sedan Donald Trump gav sig in i kampen om Vita huset i somras har han gått sin egen väg. De bombastiska, populistiska talen kan vara underhållande men är sakpolitiskt grunda. Han har attackerat minoriteter och kollegor. Det stora opinionsövertaget till trots ifrågasätter många bedömare om det verkligen är vägen till presidentämbetet.

– Väljare dras inte till Trump för hans politiska idéer, utan snarare för att han talar till deras hjärtan. Han har förstått ilskan och rädslan kring ekonomi och terror som råder bland väljarna, konstaterar Dale Kuehne, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester.

Från mitten

Valrörelsen 2016 är inte lik någon annan. I takt med att Trump skördar framgångar ökar oron inom Republikanska partiet för att fastighetsmagnaten inte ska vara valbar när han ställs emot Demokraternas kandidat. Och, än värre, att han inte ska gå att kontrollera.

Partietablissemanget kämpar därför förtvivlat för att få fram en mer återhållsam mittenkandidat. Under stora delar av fjolåret hette han Jeb Bush. Nu tampas den förre Floridaguvernören med Ohioguvernören John Kasich, New Jerseyguvernören Chris Christie och Floridasenatorn Marco Rubio om partiets inofficiella välsignelse. Men Kuehne bedömer chanserna för att Trump tar hem nomineringen som stora.

– Det vore naivt att säga något annat. Han har haft ledningen i opinionsmätningarna så länge, säger han.

Ola Torkelsson/TT
Trots dåligt väder går souvenirförsäljningen bra för Alan Hoffsten, som säljer Trumpknappar och T-tröjor utanför ett möte med Donald Trump.