Nyheter Världen

Trump hånade handikappad reporter

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump anklagas för att under ett tal i South Carolina i tisdags på ett mycket grovt sätt ha gjort narr av en journalist som har ett rörelsehandikapp. Själv viftar Trump bort kritiken.

– Nu, den stackars killen – ni skulle ha sett den här killen. Ah, jag vet inte vad jag sade. Jag kommer inte ihåg, sluddrade Donald Trump in i mikrofonen samtidigt som han skakade armarna framför sin kropp i vad som uppfattades som en grov imitation av reportern – som han dock inte nämnde vid namn.

Journalisten i fråga är den Pulizerprisbelönte New York Times-reportern Serge Kovaleski, som har ett funktionshinder kopplat till sina leders rörlighet och som är synligt på hans högra hand och arm.

Terrorattentaten 2001

Upprinnelsen till fastighetsmiljardärens beteende är ett annat av Trumps mycket ifrågasatta uttalanden den senaste tiden, nämligen att tusentals muslimer i New Jersey skulle ha jublat efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001.

Trump har hävdat att Kovaleski skrev om detta några dagar efter attackerna.

Men i en CNN-intervju nyligen förnekar Kovaleski att han påstått att det rört sig om tusentals firande människor.

– Så var det inte, såvitt jag minns.

Men Trump, som leder opinionsundersökningarna bland de republikaner som aspirerar på att bli sitt partis presidentkandidat, slår tillbaka och säger att han inte alls hånat Kovaleski.

"Skandalöst"

"Om herr Kovaleski är handikappad, så vet jag inte något om det, eftersom jag inte vet hur han ser ut", skriver Donald Trump på Twitter och anklagar Kovaleski för att "använda sitt handikapp som ett spel för gallerierna".

The New York Times benämner i ett uttalande Donald Trumps beteende som "skandalöst".