Nyheter Toppnyheter

Trump i översvämmat Louisiana

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tillsammans med sin vicepresidentkandidat Mike Pence hälsas välkommen till Baton Rouge.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tillsammans med sin vicepresidentkandidat Mike Pence hälsas välkommen till Baton Rouge.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump passade under ett besök i översvämningsdrabbade Louisiana på att kritisera president Barack Obama för att inte ha rest dit.13 personer har omkommit i de historiskt svåra översvämningarna i den amerikanska delstaten.

Trump och hans vicepresidentkandidat Mike Pence träffade lokala republikanska politiker och räddningspersonal, och fick en rundtur i ett område som bara dagar innan stått under högt vatten.

President Obama, fortfarande på semester, har samtidigt meddelat att han åker till Louisiana på tisdag, efter dagar av kritik för att hans besök dröjer.

– Ärligt talat, Obama borde lämna golfbanan och åka ned dit, sade Trump senare under ett kampanjmöte i Michigan.

Många drabbade

Omkring 40 000 hem har påverkats av översvämningarna och över 86 000 personer har hittills ansökt om federal nödhjälp, en siffra som väntas stiga.

Vita huset säger att presidenten inte har velat störa räddningsarbetet och att man tar hänsyn till hur ett presidentbesök påverkar området, med all säkerhetsprocedur som följer.

Louisianas guvernör John Bel Edwards har tidigare låtit antyda att han skulle vilja att Obama väntar med besöket åtminstone en vecka, men har inte närmare kommenterat Trumps besök.

– Vi behöver varje person att fokusera på att fortsätta rädda människor, säger vice guvernör Billy Nungesser till MSNBC.

"Inget fototillfälle"

Enligt ett uttalande från guvernörens kontor var han inte informerad om att Trump skulle komma i förväg.

"Vi välkomnar honom till Louisiana, men inte för ett fototillfälle", sade hans kontro i ett uttalande och uppmanade Trump att hjälpa till som volontär eller att göra en "betydande donation".

På fredagen åkte Trumps kortege på väg till en baptistkyrka förbi stora högar av ägodelar och byggmaterial som hade rensats ur de översvämmade hemmen i de hårt drabbade delarna i östra Baton Rouge.

– Allt kommer att blir bra, sade Trump till supportrar som samlats utanför kyrkan, varav många ville ha hans autograf eller ta selfies.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset