Nyheter Toppnyheter

Trump lovar skendränkningar

Marco Rubio, till vänster, och Donald Trump under nattens debatt i New Hampshire. De båda toppar opinionsmätningarna inför primärvalet i delstaten.
Marco Rubio, till vänster, och Donald Trump under nattens debatt i New Hampshire. De båda toppar opinionsmätningarna inför primärvalet i delstaten.

Donald Trump lovar återinföra skendränkning som förhörsmetod. Jeb Bush säger att det är helt fel att stänga Guantanamolägret. Och Marco Rubio är under attack.Stämningen var febrig på Saint Anselm College i New Hampshire i USA, under de republikanska presidentaspiranternas debatt.

– Jag skulle återinföra skendränkning. Jag skulle återinföra en helvetes massa värre saker– värre än skendränkning, sade den frispråkiga affärsmannen Trump, som leder i opinionsmätningarna, apropå vikten av att hålla USA säkert.

En ganska stor del av debatten, som inleddes kort efter att Nordkorea uppgavs ha skjutit upp en långdistansrobot, handlade om utrikespolitik. Kritiken mot demokraten Barack Obamas politik i allmänhet och USA:s politik gentemot Iran i synnerhet haglade. Men även Floridasenatorn Marco Rubio fick ris, som någon som enbart kommer med vackra ord men inte kan fatta långsiktiga politiska beslut.

Ursäkt

Frågan om vem som egentligen har bäst ledaregenskaper löpte som en röd tråd genom debatten. Iowasegraren Cruz bad den pensionerade neurokirurgen Ben Carson om ursäkt för att hans kampanj skickade ut ett mejl med innebörden att Carson snart skulle kasta in handduken. Och Cruz berättade den känslomässiga historien om sin systers narkotikamissbruk.

Utanför direktsändningen – från ett inhägnat, ballongprytt område – ropade anhängare till bland annat Texassenatorn Ted Cruz och Ohioguvernören John Kasich ut sina budskap.

Vill ha självkänsla

Trump följd av Rubio och Cruz toppar opinionsmätningarna i New Hampshire som går till primärval på tisdag, det första i USA inför höstens presidentval. Många väljare som TT talat med säger att sjukförsäkringsfrågan och kampen mot terrorgruppen Islamiska staten är avgörande för dem när de röstar. Och flera säger sig vara trötta på smutskastningen och de hårda angrepp som hittills präglat kampanjen.

– Vi behöver en person med självkänsla och starka ledaregenskaper, någon som kan socialisera med andra världsledare, sade Allia Connolly, som studerar naturvetenskap på Saint Anselm College, strax före debatten.