Nyheter Världen

Trump-möte med svarta ledare avblåst

Republikanen Donald Trump, som hoppas bli USA:s näste president, har tvingats ställa in ett möte med svarta kyrkliga ledare efter kritik mot "felaktig retorik" i rasfrågor.

I samband med måndagens tilltänkta möte planerade Trump att tillkännage stödet från en grupp svarta pastorer, oklart exakt vilka. Enligt uppgift till medier skulle Trump träffa 100 väckelsekristna och andra religiösa ledare vid ett möte i sin skyskrapa Trump Tower i New York.

Men kritik från en grupp svarta akademiker tycks nu har lett till att mötet ställdes in. I ett öppet brev på tidningen Ebonys webbplats avråder de pastorerna från att möta den kontroversielle fastighetsmagnaten, som enligt opinionsmätningar är Republikanernas favorit till posten som partiets kandidat i presidentvalet nästa år.

Provocerande

Akademikerna skriver att de är bekymrade över att ett möte bland annat skulle framstå som att pastorerna skulle "skänka Trump legitimitet".

I brevet beskylls också Trump för "rasmässigt felaktig, okänslig och provocerande retorik".

Han leder ännu i opinionsmätningarna bland republikaner, men har en problemfylld vecka bakom sig. Den senaste veckan har Trump tappat i Reuters/Ipsos mätningar, från 43 till 31 procent.

Muslimregister

Trump har i veckan som gått fått utstå stark kritik för att han säger sig ha sett "tusentals muslimer" i New Jersey jubla när World Trade Center förstördes i terrorattentaten den 11 september 2001. Det påståendet avfärdas av myndigheterna och av delstatens guvernör Chris Christie, som också siktar på att bli Republikanernas presidentkandidat.

Trump har också fört fram idén att alla muslimer i USA ska registreras i en särskild databas, som en åtgärd mot terrorism.

Dessutom har han felaktigt twittrat att svarta amerikaner skulle stå bakom de allra flesta fall av vapenrelaterat våld.

Vid ett publikt framträdande drev han härom dagen också med en journalists funktionsnedsättning.