Nyheter Världen

Trump: "När jag blir vald stänger jag invandringen"

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

Båda partiernas huvudkandidater visar att massakern på gayklubben i Orlando omgående gav stoff till den pågående valrörelsen i USA. Republikanernas Donald Trump attackerar både invandringslagarna och den sittande presidenten Barack Obama.

– När jag blir vald kommer jag att stänga invandringen från områden i världen med en bevisad historia av terrorism mot USA, Europa eller våra allierade tills vi fullt ut förstår hur vi ska stoppa dessa hot. Vi kan inte fortsätta tillåta tusentals och åter tusentals människor att välla in i vårt land, varav många har samma tankegångar som den här vildsinte mördaren, sade Trump på måndagen enligt Reuters.

Mördaren, den USA-födde Omar Mateen med afghanska föräldrar, svor trohet till extremistgruppen Islamiska staten (IS) i samband med massmordet på 49 människor. Han dödades själv av polisen.

"Hålls tillbaka"

Trump hävdar bland annat också att muslimska flyktingar "tar över våra barn och rekryterar dem till Islamiska staten". Han slog också fast att han alltid ska försvara den del av konstitutionen som skyddar rätten att bära vapen.

Dessutom uppger Trump att amerikanska underrättelsetjänsten, som arbetar med att stoppa attacker, "hålls tillbaka" av Obama. Presidenten och demokraternas Hillary Clinton brännmärks också av Trump för att de inte använder uttrycket "radikal islam" för att förklara dådet.

Clinton understryker i sin tur vikten av att inte demonisera och förklara krig mot en hel religion.

Fler flygangrepp

Men även hon visar att vapenfrågan och terrorbekämpning är heta ämnen i presidentvalskampanjen.

För samtidigt kräver också Clinton ett intensifierat arbete för att få bort IS-budskap och IS-meddelanden från internet. Vidare vill hon ha fler flygangrepp mot IS i Mellanöstern och bättre militär koordination med militära allierade i regionen – men hon vill även se begränsningar i USA:s vapenlagar.

– Det är viktigt att vi stoppar terroristerna från att skaffa de verktyg de behöver för att utföra attackerna, och det är särskilt sant vad gäller automatvapen som de som användes i Orlando.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset