Nyheter Toppnyheter

Trump nu ensam republikansk kandidat

Även Ohio-guvernören John Kasich hoppar av presidentkampen i USA. Nu är Donald Trump ensam kvar. Arkivbild.
Även Ohio-guvernören John Kasich hoppar av presidentkampen i USA. Nu är Donald Trump ensam kvar. Arkivbild.

Ohio-guvernören John Kasich gav sent på onsdagskvällen svensk tid det besked som alla väntat på: att han ger upp försöken bli USA:s näste president. Det innebär att affärsmannen Donald Trump är ensam kvar i det republikanska startfältet.

Men det mest överraskande avhoppet kom nästan ett dygn tidigare då Ted Cruz överraskande meddelade att han avbryter sin kampanj.

Den ende kvarvarande utmanaren till Trump blev då Ohio-guvernören John Kasich, som hittills bara lyckats vinna primärvalet i sin egen hemstat. Men nu har även han kastat in handduken.

– I och med att jag ger upp min kampanj så har min tro stärkts – och det är en djupare tro – att Herren kommer att leda mig framåt, sade Kasich när han gjorde sitt tillkännagivande inför anhängare i Ohio.

Sluter upp bakom Trump

Men det var Ted Cruz besked som skakade om mest hos Republikanerna.

"Vi måste alla enas och fokusera på att slå Hillary Clinton", skrev partiets ordförande Reince Priebus i ett inlägg på Twitter efter att Cruz hoppat av, och där han konstaterade att Donald Trump med största sannolikhet kommer att bli partiets kandidat.

– Donald Trump är den som har nycklarna till bilen. Han är den som måste ena oss. Det här är hans chans. Väljarna har valt honom, säger Henry Barbour, som också sitter i partiets styrelse, till Reuters.

Helt klart är att de senaste veckornas framgångar för Trump blev för mycket för Cruz.

– Vi gav allt vi hade men väljarna valde en annan väg. Så med ett tungt hjärta men med gränslös optimism på lång sikt för vår nation, så avslutar vi vår kampanj, sade Cruz till sina anhängare i samband med att han gav sitt avhoppsbesked i Indianapolis.

– Det här betyder att Donald Trump är klar som Republikanernas kandidat, slog Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, fast i en kommentar till TT.

Överraskad av Cruz avhopp

Han tillhörde dem som blev överraskad av beskedet från Cruz, eftersom han den senaste tiden agerat med stort självförtroende och inte som någon som skulle ge upp.

– Det som kommer att hända nu är att republikaner måste välja om de kan leva med Donald Trump eller om de ska rösta på Hillary Clinton.

Att Trump har kommit så långt är "verkligen chockerande", säger Galdieri.

Även huvudpersonen själv, Donald Trump, blev överraskad av beskedet från Cruz.

– Jag har tävlat i olika tävlingar i hela mitt liv. Sport, affärer eller politik. Och jag har mött några av de bästa motståndare jag någonsin har mött här i politiken, sade han i sitt segertal i New York.

"Vi kommer att vinna stort"

– Ted Cruz är en sjuhelsikes motståndare, han är smart och har en fantastisk framtid.

Trump säger att han förstår hur Cruz och hans familj känner sig efter förlusten och passade på att hylla de motståndare som har hoppat av under vägen.

– Vi vill ha dem med för vi kommer att vinna i november. Och vi kommer att vinna stort.

På den demokratiska sidan utropas Bernie Sanders som vinnare i primärvalet över Hillary Clinton, enligt mediebolagens prognoser.

Darron Cummings/AP/TT
Republikanernas Ted Cruz avslutar sin kampanj.
Mary Altaffer/AP/TT
Republikanernas Donald Trump tog hem Indiana och tror att han kommer att vinna valet i november.

Läs också